Asukastiedotteet

Ohjeita kylpyhuoneen kunnon ylläpitoon


04.10.2015


Kylpyhuoneen ilmassa on sen käyttötarkoituksesta johtuen kosteutta, koska siellä käsitellään vettä ja kuivatellaan pyykkiä. Kylpyhuone on kosteiden olosuhteidensa takia erityisen altis kosteudesta johtuville tummille täplille ns. hometäplille.

Hometäplät ovat siis pintalikaa, millä ei ole mitään tekemistä varsinaisen homeen kanssa. Näihin täpliin auttaa ainoastaan siivous.

Kaakeleiden saumat eivät ole vesitiiviitä. Roiskeet kastelevat saumoja ja olosuhteiden ollessa sellaisia, että pinta ei ehdi kuivua imeytyy kosteus laatan taakse. Laatan takana on kosteussulku, joten kaakelin takana sijaitsevat rakenteet eivät vaurioidu. Jatkuva laastisauman kosteana pysyminen aiheuttaa kuitenkin täplien kasvua kaakeleiden pinnoille.

Kaakeleiden pinnalle kasvaneet tummat täplät voi voi pestä pois saniteettikäyttöön tarkoitetulla klooripitoisella pesuaineella.

Koneellinen ilmanvaihto

Riittävän tehokas ja jatkuvasti toiminnassa oleva ilmanvaihto poistaa vesihöyryn kylpyhuoneen sisäilmasta. Eli koneellinen ilmanvaihto on pidettävä jatkuvasti päällä.

Ikkunatuuletus nopeuttaa kylpyhuoneen kuivumista, mutta sen on tapahduttava ristivedolla nopeasti, koska pitkäaikainen ikkunatuuletus sekoittaa koneellisen ilmanvaihdon sekä kylmentää pinnat, jolloin kuivuminen hidastuu.

Hyvän ilmanvaihdon turvaamiseksi on tulo- ja poistoilmanventtiilit ja liesituulettimien/-kupujen rasvasuodattimet syytä pitää puhtaana.

Lattialämmitys

Mikäli riittävästä lämmityksestä on huolehdittu, kylpyhuoneen rakenteisiin varautunut lämpö haihduttaa kosteuden nopeasti, jolloin pinta kuivuu. Sen sijaan kosteaksi jäävään pintaan muodostuu näitä tummia täpliä.

Kylpyhuoneessa tulisi olla ympärivuotinen lämmitys, eikä lattia-lämmitystä saisi esimerkiksi energian säästämiseksi kytkeä pois. Lisäksi kannattaa huomioida, että lattialämmitystä ei kannata käyttää koko asunnon lämmitykseen pitämällä jatkuvasti kylpyhuoneen ovea auki. Lattialämmitys kannattaa säätää sopivan viileäksi, ei siis pitää täysillä.


 

  • Pyykin kuivatus tulisi mahdollisuuksien mukaan suorittaa kuivaushuoneessa tai ulkona, koska kylpyhuoneessa kuivatus lisää ilman kosteutta.

 

  • Pesuaineista ja ihmisestä itsestään lähtevät rasvat saattavat aiheuttavat pinnallisia hometäpliä, joten kylpyhuoneen puhtaudesta huolehtiminen on tärkeää.

 

  • Lattialle roiskunut vesi tulisi kuivata kuivauslastalla viemäriin. Suuren vesimäärän kuivuminen haihtumalla on hidasta ja lisää hometäplien todennäköisyyttä.Saunan hoidosta

Saunan toistuva kastelu saattaa aiheuttaa samoja ongelmia saunan puuosiin. Saunomisen jälkeen suositellaan riittävän tehokasta ilmanvaihtoa, sekä kiukaan päällä pitämistä ½ - ¾ h, mikä jouduttaa saunan kuivumista.


Takaisin uutisiin


 

 

Me palvelemme

Avoinna arkisin klo 9.30–15.30

 

VUOKRAKODIT JA SENIORIKODIT

06 420 3311

OPISKELIJAKODIT JA NUORTEN KODIT 

06 420 3366

VUOKRANMAKSUASIAT

06 420 3355

KIINTEISTÖHALLINTO

06 420 3333

 

KÄYNTIOSOITE:

Matti Visannin kuja 10

60100 SEINÄJOKI