Asukastiedotteet

Tietoa asuntojen sisälämpötilasta ja ilmanvaihdosta


02.12.2015Sisälämpötilasuositukset

Sisäilmastotutkimusten mukaan optimaalinen oleskelutilojen huonelämpötila on keskimäärin 20-22 °C. Sitä pidetään myös terveellisenä ja energiataloudellisena lämpötilana.

 

Huoneilma mitataan 1,1 - 1,5 metrin korkeudesta ja saman verran seinästä. Lämpömittarin voi laittaa esim. sohvapöydälle, sängynpäälle tai keittiönpöydälle.Tila/Huone Suosituslämpötila Lämpömittari
* Oleskelutilat 20-22 ºC
* Makuuhuone 18-20 ºC
* Porrashuone 17-18 °C
   

 

Suosituksesta poikkeavat lämpötilat vaikuttavat mm. seuraavasti:  
Liian korkea lämpötila  
* Terveydelliset oireet: kuivuuden tunne, iho-oireet, hengitystieoireet, keskittymiskyvyn puute, väsymys    
* Voi vapauttaa rakenteista ja
huonekaluista haitallisia kaasumaisia epäpuhtauksia
 
Liian matala lämpötila  
* Alentaa asumisviihtyvyyttä  
* Kerää kosteutta  

 Lämpötilat koskevat koko asumisyhteisöä


Kerrostalossa huonelämpötilan pitäisi olla sama kaikissa huoneistoissa. Kun poikkeama on yli 1ºC ja taloa lämmitetään kylmimmän huoneiston mukaan, tässä kärsii niin asumisviihtyvyys kuin energiatalous.

 

Kerrostaloissa koko talolle on luotu sopiva lämpötila ja ilmanvaihto, näiden optimaalisten säätöjen muutokset vaikuttavat jokaiseen huoneistoon! Termostaattien toiminta

Patteritermostaatti aukeaa, kun huonelämpötila laskee ja patteri alkaa lämmetä. Patteri voi olla kuuma tai kylmä samalla termostaatin asennolla. Termostaatin asennolla ei ole sinänsä merkitystä, kunhan huonelämpötila on hyvä. Patteri voi ajoittain olla kylmä tai vain yläosastaan lämmin, tämä osoittaa termostaatin toimivan. Vaikka patteri tuntuisi kylmältä, voi huoneen lämpötila olla sopiva ja terveellinen.

Termostaatti vaatii toimiakseen tilaa ja aikaa! Älä pidä sen edessä paksuja verhoja tai lämpöä tuottavia laitteita, kuten televisiota.

Pattereiden termostaatteja ei pitäisi tarvita säädellä jatkuvasti, jos niitä tarvitsee säädellä, niin jokin on pielessä. Jos talotekniikan säädöt on oikein, niin termostaatit saisivat olla täysin auki, sillä talotekniikan tulisi ohjata sopivan lämpöistä vettä pattereihin, jotta koko talo olisi tasaisen lämmin.

 

Jos lämmityspatteri ei lämpene kunnolla, lorisee tai suhisee, on syytä tehdä patterin ilmaaminen. Ilmaamisen hoitaa tarvittaessa huoltoyhtiö. Huoltopyynnön voit tehdä suoraan tästä.
Ilmoituksessa olisi hyvä kertoa huoneiston lämpötila ja jo itse tehdyt toimenpiteet.


Ilmanvaihto

Oikean sisäilmalämpötilan lisäksi asumismukavuuteen vaikuttaa erittäin paljon myös ilmanvaihto. Ilmanvaihdon tehtävänä on tuoda puhdasta ilmaa hengitykseen ja poistaa rakennuksessa syntyvät epäpuhtaudet. Sisäilman pitäisi vaihtua kerran kahdessa tunnissa. Tällöin huoneilma ei tunnu tunkkaiselta.

On erittäin tärkeää sisäilman terveellisyyden kannalta, että korvausilmaventtiilejä ei suljeta tai tukita! Jos ilma ei pääse vaihtumaan näitä suunniteltuja reittejä, ilma yrittää korvautua muista mahdollisista paikoista, esim. saunan ilmanvaihdon kautta (tällöin sauna ja pesutilat jäähtyvät huomattavasti) tai ikkunoiden ja ovien kautta (jolloin tulee vedon tunne).   
   

Takaisin uutisiin


 

 

Me palvelemme

Avoinna arkisin klo 9.30–15.30

 

VUOKRAKODIT JA SENIORIKODIT

06 420 3311

OPISKELIJAKODIT JA NUORTEN KODIT 

06 420 3366

VUOKRANMAKSUASIAT

06 420 3355

KIINTEISTÖHALLINTO

06 420 3333

 

KÄYNTIOSOITE:

Matti Visannin kuja 10

60100 SEINÄJOKI