Tietoa asunnon hakemisesta

Asunnon hakeminen

 Nuorten koteja voivat hakea 18–25-vuotiaat ensisijaisesti seinäjokelaiset ei-opiskelevat nuoret. Nuorten kodit sijaitsevat Seinäjoen ydinkeskustan läheisyydessä osoitteessa Pellervonkatu 9.

 

Hakemuksen liitteet nuorten kodin hakijoille:

  • työssäkäyvältä palkkatodistus tai kopio tilinauhasta
  • työttömältä todistus päivärahoista tai muu vastaava todistus
  • verotustodistus
  • selvitys varallisuudesta, käypä arvo, jos omistaa kokonaan tai osaksi asunnon kiinteistön tai muuta varallisuutta
  • muu liite, jos asunnontarvetta perustellaan erityisellä muulla syyllä

Tarkistamme hakijoiden luottotiedot. Jos luottotiedoissa on merkintöjä, hakemus voidaan hylätä. Hakijana annat suostumuksesi siihen, että luottotietosi tarkistetaan ja sitoudut siihen,  että antamasi tiedot ovat oikeat.

 

Asuntoa haetaan ensisijaisesti sähköisellä hakulomakkeella. Muista lähettää erikseen hakemukseen tarvittavat liitteet.

 

› Sähköinen Nuorten koti -hakemus

 

Jos hakemuksen lähettäminen ei onnistu sähköisesti, voti käyttää myös paperista lomaketta. Lähetä hakemus sähköpostitse hakemukset@sevas.fi tai postitse osoitteeseen Sevas Oy, Nuorten kodit, Matti Visannin kuja 10, 60100 Seinäjoki.

› Nuorten koti hakemus (pdf)

 

Vuokravakuudet

Vuokralaiseksi hyväksytyn on maksettava ilmoituskirjeen mukana olevalla valmiiksi painetulla pankkisiirtolomakkeella vakuusmaksu. Vakuusmaksu pitää olla maksettu, ennen kuin asuntoon voidaan luovuttaa avainta.

 

Vakuusmaksu nuorten kodeissa on yhden kuukauden vuokraa vastaava määrä . Vakuusmaksu ei ole vuokraennakkoa, vaan se palautetaan asukkaalle vuokrasuhteen päätyttyä, mikäli vuokralaisella ei ole vuokravelkaa ja asunto on kunnossa sekä siivottu. Vuokravakuutta ei voida käyttää vuokranmaksuun myöskään vuokrasuhteen päättyessä.

 

Hakuaika

Hakemuksia voi jättää jatkuvasti. Käsittelemme hakemuksia viikoittain, koska asuntoja vapautuu joka kuukausi ympäri vuoden.

 

Lähetä asuntohakemuksen liitteet joko sähköpostitse hakemukset@sevas.fi tai postitse osoitteeseen Sevas Oy, Nuorten kodit, Matti Visannin kuja 10, 60100 Seinäjoki.

 

Pyydämme peruuttamaan hakemuksen, mikäli et tarvitsekaan asuntoa meiltä. Asuntojen jonotus nopeutuu, kun voimme tarjota asuntojamme niitä vain todella tarvitseville.

 

Asuntohakemus on voimassa kolme (3) kuukautta. Voit uudistaa hakemuksesi soittamalla Sevakseen, puh. 06 420 3366.

 

Vuokrasopimus

Vuokrasopimus voidaan allekirjoittaa, kun asunnon vakuusmaksu on maksettu. Vuokrasopimus on sitova. Mikäli olet allekirjoittanut ja palauttanut sopimuksen vuokranantajalle ja et aiokaan muuttaa asuntoon, pitää sopimus huoneenvuokralain mukaan irtisanoa kirjallisesti. Vuokralaisen irtisanoessa irtisanomisaika on kalenterikuukausi.

 

Vuokrasopimukset tehdään toistaiseksi voimassa oleviksi.

 

Vuokra määritellään omakustannusperiaatteen mukaisesti eli tulojen on katettava menot. Vuokraan sisältyy vesimaksu sekä internet-yhteys. Vuokra ei sisällä sähkömaksua, vaan vuokralainen itse tekee sähköyhtiön kanssa sopimuksen ja maksaa sähköstä oman huoneistokohtaisen mittarin mukaan.

 

 Tutustu vuokrasopimusehtoihin (pdf)

 

Asumistuki

Jotta pienituloisilla olisi mahdollisuus asua kohtuullisen hyvätasoisissa asunnoissa, he voivat hakea osaan asumismenoista valtion rahoittamaa asumistukea Kelasta.

 

Kela hoitaa seuraavia asumisen tukia:

  • yleinen asumistuki
  • eläkkeensaajien asumistuki
  • opintotuen asumislisä
  • sotilasavustuksen asumisavustus

Asumistukilain 1.12.2000 mukaan tuen saajien elämäntilanteiden muutokset voidaan ottaa entistä joustavammin huomioon. Tämä tarkoittaa sitä, että yleisen asumistuen saajien on täytettävä muutostilanteessaa aina uusi hakemus liitteineen.

 

Vuokralla asuvat lapsettomat opiskelijat ovat kuuluneet 1.5.2000 lähtien opintotuen asumislisäjärjestelmään.

 

Yleisen asumistuen määräytymisperusteet 1.1.2002 alkaen merkitsevät sitä, että pieniä vuokra-asuntoja varten on vahvistettu omat enimmäisasumismenot.

 

Laki rekisteröidystä parisuhteesta 1.3.2002  määrittelee, että samaa sukupuolta olevien rekisteröity parisuhde rinnastetaan Kelan etuuksissa avioliittoon. Jos parisuhdetta ei ole rekisteröity, sitä ei rinnasteta avioliittoon.

 

Voit arvioida mahdollisuutesi saada yleistä asumistukea ja laskea tuen määrän käyttämällä laskentaohjelmaa, joka antaa syötetyillä tiedoilla arvion asumistuen määrästä.

 

Kelan toimistoissa neuvotaan hakijaa henkilökohtaisesti ja niistä saa asumistuen hakemuslomakkeita. Hakemuksen voi jättää tai lähettää mihin tahansa Kelan toimistoon.

 

Hakemuslomakkeita saa tulostettua myös Kelan lomakepalvelusta www.kela.fi

 

Asunnon irtisanominen

 Asunto tulee aina irtisanoa kirjallisesti. Irtisanomisaika on yksi kokonainen kalenterikuukausi. Irtisanomisaika lasketaan sen kuukauden viimeisestä päivästä, jolloin irtisanominen tehdään.

 

Irtisanominen tehdään irtisanomislomaketta käyttäen ja omakätisesti allekirjoittaen. Allekirjoitus tarvitaan jokaiselta vuokrasopimuksen allekirjoittaneelta osapuolelta. Muistattehan lisätä irtisanomiseenne puhelinnumeronne, josta tavoitamme teidät tarvittaessa.

 

Kun täytät irtisanomislomakkeen, ILMOITA TILINUMEROSI AINA IBAN-muodossa. IBAN-tilinumero on FI-alkuinen ja siinä on 18 merkkiä. Löydät oman IBAN-tilinumeron tiliotteestasi. Vakuusmaksu voidaan palauttaa vain IBAN muotoiselle tilille.

 

› Irtisanoutumislomake

 

Poismuutto

 

Asunnosta pois muutettaessa on muistettava tehdä muuttoilmoitus Maistraattiin ja Postiin. Helpoiten se onnistuu netissä osoitteessa www.muuttoilmoitus.fi.

 

Asunto on siivottava ennen poismuuttoa sellaiseen kuntoon, että se kelpaa vaativallekin uudelle asukkaalle. Erityisen huolellisesti kannattaa siivota keittiö, WC ja kylpyhuone. Muista myös sulattaa jääkaappi ja pakastin ja jätä niiden ovet auki.

 

Jos Sevas joutuu tilaamaan siivouksen asuntoon, siivouskustannukset veloitetaan poismuuttaneelta asukkaalta. Siivoa ja tyhjennä myös varastot ja vie pois kaikki niissä olevat tavarasi. On tärkeää, että et jätä tavaroitasi lojumaan varastoihin tai talon yhteistiloihin.

 

Tarkemmat siivousohjeet löydät irtisanomisilmoituksen kääntöpuolelta. Irtisanomisilmoitus löytyy myös nettisivuiltamme.

 

Kaikki vuokralaisen hallussa olleet avaimet on muistettava palauttaa Sevaksen toimistoon.

 


 

 

Me palvelemme

Avoinna arkisin klo 9.30–15.30

 

VUOKRAKODIT JA SENIORIKODIT

06 420 3311

OPISKELIJAKODIT JA NUORTEN KODIT 

06 420 3366

VUOKRANMAKSUASIAT

06 420 3355

KIINTEISTÖHALLINTO

06 420 3333

 

KÄYNTIOSOITE:

Matti Visannin kuja 10

60100 SEINÄJOKI