Sevas » Nuorten kodit – Ensimmäiseen kotiin » Nuorten kodit – Hakeminen

Tietoa asunnon hakemisesta

Asunnon hakeminen

Nuorten koteja voivat hakea 18–25-vuotiaat ensisijaisesti seinäjokelaiset ei-opiskelevat nuoret. Nuorten kodit sijaitsevat Seinäjoen ydinkeskustan läheisyydessä osoitteessa Pellervonkatu 9.

Hakemuksen liitteet nuorten kodin hakijoille:

 • työssäkäyvältä palkkatodistus tai kopio tilinauhasta
 • työttömältä todistus päivärahoista tai muu vastaava todistus
 • viimeisin esitäytetty veroilmoitus kaikilta huoneistoon muuttavilta yli 18-vuotiailta (kiinteistöjen osalta kiinteistöveropäätös)
  Esitäytetyn veroilmoituksen saa OmaVero-palvelusta: Toiminnot-välilehti  ->  Viestintä ja yhteydenpito-osiosta, jossa  Päätökset ja kirjeet -> Postilaatikko/Säilö, jossa veroilmoitukset ja -päätökset.
 • selvitys varallisuudesta, käypä arvo, jos omistaa kokonaan tai osaksi asunnon kiinteistön tai muuta varallisuutta
 • muu liite, jos asunnontarvetta perustellaan erityisellä muulla syyllä

Tarkistamme hakijoiden luottotiedot. Jos luottotiedoissa on merkintöjä, hakemus voidaan hylätä. Hakijana annat suostumuksesi siihen, että luottotietosi tarkistetaan ja sitoudut siihen, että antamasi tiedot ovat oikeat.

Asuntoa haetaan ensisijaisesti sähköisellä hakulomakkeella. Muista lähettää erikseen hakemukseen tarvittavat liitteet.

Siirry sähköiseen asuntohakemukseen

Asunnot:
21  yksiöitä   31-36,5 m2, vuokrat 354 -414 €/kk
9  kaksiota   44,5 – 49,5 m2, vuokrat 482 – 532 €/kk

Vuokravakuudet

Vuokralaiseksi hyväksytyn on maksettava asuntotarjouksessa ilmoitetulle pankkitilille vakuusmaksu. Vakuusmaksu pitää olla maksettu, ennen kuin asuntoon voidaan allekirjoittaa vuokrasopimus.

Vakuusmaksu nuorten kodeissa on  rahavakuus 700 €. Vakuusmaksu ei ole vuokraennakkoa, vaan se palautetaan asukkaalle vuokrasuhteen päätyttyä, mikäli vuokralaisella ei ole vuokravelkaa ja asunto on kunnossa sekä siivottu. Vuokravakuutta ei voida käyttää vuokranmaksuun myöskään vuokrasuhteen päättyessä.

Rahavakuuden sijasta vakuudeksi voidaan hyväksyä Kelan maksusitoumus.
Jos haet Kelan maksusitoumusta, ota yhteyttä asiakaspalveluumme 06 420 3311 tai vuokraus@sevas.fi
Luottotiedoissa oleva merkintä voi vaikuttaa Kelan maksusitoumuksen suuruuteen

Hakuaika

Hakemuksia voi jättää jatkuvasti. Käsittelemme hakemuksia viikoittain, koska asuntoja vapautuu joka kuukausi ympäri vuoden.

Lähetä asuntohakemuksen liitteet joko sähköpostitse tai postitse osoitteeseen Sevas Oy, Nuorten kodit, Matti Visannin kuja 10, 60100 Seinäjoki.

Pyydämme peruuttamaan hakemuksen, mikäli et tarvitsekaan asuntoa meiltä. Asuntojen jonotus nopeutuu, kun voimme tarjota asuntojamme niitä vain todella tarvitseville.

Asuntohakemus on voimassa kolme (3) kuukautta. Voit uudistaa hakemuksesi soittamalla Sevakseen, p. 06 420 3366.

Vuokrasopimus

Vuokrasopimus voidaan allekirjoittaa, kun asunnon vakuusmaksu on maksettu. Vuokrasopimus on sitova. Mikäli olet allekirjoittanut ja palauttanut sopimuksen vuokranantajalle ja et aiokaan muuttaa asuntoon, pitää sopimus huoneenvuokralain mukaan irtisanoa kirjallisesti. Vuokralaisen irtisanoessa irtisanomisaika on kalenterikuukausi.

Vuokrasopimukset tehdään toistaiseksi voimassa oleviksi.

Vuokra määritellään omakustannusperiaatteen mukaisesti eli tulojen on katettava menot. Vuokraan sisältyy vesimaksu sekä internet-yhteys. Vuokra ei sisällä sähkömaksua, vaan vuokralainen itse tekee sähköyhtiön kanssa sopimuksen ja maksaa sähköstä oman huoneistokohtaisen mittarin mukaan.

Tutustu vuokrasopimusehtoihin (pdf)

Asumistuki

Jotta pienituloisilla olisi mahdollisuus asua kohtuullisen hyvätasoisissa asunnoissa, he voivat hakea osaan asumismenoista valtion rahoittamaa asumistukea Kelasta.

Kela hoitaa seuraavia asumisen tukia:

 • yleinen asumistuki
 • eläkkeensaajien asumistuki
 • opintotuen asumislisä
 • sotilasavustuksen asumisavustus

Asumistukilain 1.12.2000 mukaan tuen saajien elämäntilanteiden muutokset voidaan ottaa entistä joustavammin huomioon. Tämä tarkoittaa sitä, että yleisen asumistuen saajien on täytettävä muutostilanteessaa aina uusi hakemus liitteineen.

Yleisen asumistuen määräytymisperusteet 1.1.2002 alkaen merkitsevät sitä, että pieniä vuokra-asuntoja varten on vahvistettu omat enimmäisasumismenot.

Laki rekisteröidystä parisuhteesta 1.3.2002 määrittelee, että samaa sukupuolta olevien rekisteröity parisuhde rinnastetaan Kelan etuuksissa avioliittoon. Jos parisuhdetta ei ole rekisteröity, sitä ei rinnasteta avioliittoon.

Voit arvioida mahdollisuutesi saada yleistä asumistukea ja laskea tuen määrän käyttämällä laskentaohjelmaa, joka antaa syötetyillä tiedoilla arvion asumistuen määrästä.

Kelan toimistoissa neuvotaan hakijaa henkilökohtaisesti ja niistä saa asumistuen hakemuslomakkeita. Hakemuksen voi jättää tai lähettää mihin tahansa Kelan toimistoon.

Hakemuslomakkeita saa tulostettua myös Kelan lomakepalvelusta