Sevas » Opiskelijakodit – Oma opiskelijaboksi » Opiskelijakodit – Asukkaan opas

Asukkaan opas

Tervetuloa Sevas Opiskelijakotiin!

Tästä Asukkaan oppaasta löydät tietoa asumisesta Sevas-kodissa. Tutustu oppaaseen ja käytä sitä apunasi asumiseen liittyvissä kysymyksissä.
Jos et löydä vastauksia oppaasta, palvelemme sinua mielellämme Sevaksen toimistossa.
Voit soittaa, tulla käymään tai lähettää meille viestin kotisivujemme kautta.

Kerromme oppaassa asumiseen liittyvistä sopimusasioista ja asukkaan vastuista. Oppaasta saat neuvoja myös asumisen käytäntöihin.

Viimeisin päivitys 14.8.2018 ao. sivulle kohtaan Internetyhteys:
 – uusi sopimus internetyhteyksistä Elisan kanssa keväällä 2019
– vuokralainen vastaa uuden reitittimen hankinnasta

Toivomme että viihdyt Sevas Opiskelijakodissasi!

Muuttaminen

Vuokrasopimuksen allekirjoittaminen

Vuokrasopimus tehdään joko toistaiseksi tai määräaikaiseksi. Se allekirjoitetaan asuntotoimistossa tai etukäteen postitse, perheasunnon sopimuksen allekirjoittavat molemmat puolisot.

Tutustu vuokrasopimusehtoihin (pdf)

Avaimet

Vuokralainen on oikeutettu saamaan asunnon ja sen avaimen hallintaansa vuokra-ajan alkaessa, asuntotoimiston aukioloaikana, ensimmäisenä arkipäivänä (esim. kuukauden ensimmäisenä maanantaina, jos kuukauden ensimmäinen päivä sattuu viikonloppuun).

Avaimella pääsee myös asukkaille tarkoitettuihin yhteistiloihin. Avain on henkilökohtainen. Sitä on käytettävä vastuullisesti ja huolellisesti. Häviämistapauksista tulee ilmoittaa Sevakseen. Vääriin käsiin joutuneesta avaimesta voi koitua ikäviä seurauksia. Muuttaessasi pois on avaimet luovutettava takaisin.

Muuttoilmoitus

Tietosi syötetään asuntoyhteisön tietojärjestelmään hakemuksestasi ja täydennetään vuokrasopimuksen teon yhteydessä. Tiedot asukkaistamme ja perittävistä vuokrista toimitetaan kuukausittain konekielisinä KELAn opintotukikeskukseen tukitietojen tarkistamista varten. Tähän tarvitsemme täydelliset henkilötietosi ja henkilötunnuksesi.

Rekisteriviranomaisten vaatiman muuttoilmoituslomakkeen voi täyttää verkossa osoitteessa . Ilmoitus on tehtävä aikaisintaan viikkoa ennen ja viimeistään viikko muuton jälkeen. Myöhästyneestä ilmoituksesta voidaan periä 35 euron ilmoitusrikemaksu.

Muista tehdä osoitteenmuutosilmoitus myös Postiin sekä ystävillesi ja sukulaisillesi. Veloituksetta annettavia osoitteenmuutoskortteja saa Postista.

Huoneiston tarkastus

Muuttaessasi tarkasta huolellisesti huoneiston kunto, täytä tarkastuslomake, merkitse siihen havaitsemasi viat ja puutteet ja palautalomake Sevakselle. Näin toimien varmistat, ettet itse joudu vastuuseen edellisen asukkaan mahdollisesti aiheuttamista vaurioista. Ole huolellinen oman oikeusturvasi ja asumisesi viihtyvyyden vuoksi.

Nimi porrasnimilistaan ja oveen

Omaan oveen voit laittaa nimitarran, jonka voit lähtiessäsi poistaa jälkiä jättämättä.

Huonejärjestyksen tuomat mahdollisuudet

Opiskelijakodit on suunniteltu monikäyttöisiksi. Soluhuoneisto ei esimerkiksi aina toimi hyvin perheasuntona, mutta mielikuvitus auttaa kummasti viihtyisien ratkaisujen synnyttämisessä, ja jokainen voi sisustaa asunnostaan itsensä oloisen. Kalustettujen huoneiden peruskalusteilla tulee toimeen, ja niitä voi täydentää omilla huonekaluilla.

Asukkaiden nopea vaihtuvuus asettaa myös rajoituksia sisustamiseen. Seinien ja kalusteiden pitää säilyä ehjinä vielä tulevillekin asukkaille. Toivomme asukkaidemme käyttävän lattialla seisovia kalusteita, kiinnittävän taulut huoneiden katonrajassa oleviin ripustuslistoihin ja välttämään kaikenlaisia seinäkiinnityksiä. Matoilla saa ilmettä sisustukseen ja ne myös suojaavat lattioita.

Kaikki rakenteisiin tapahtuvat kiinnitykset, poraukset, muutokset jne. ovat pääsääntöisesti kiellettyjä ja poikkeustapauksissakin ne on aina tehtävä yhteistyössä Sevaksen huollon kanssa.

Tavaroiden pakkaaminen ja siirtäminen

Muutettaessasi ja siirrellessäsi tavaroita tee se rikkomatta arvokkaita kalusteitasi ja pitämällä myös rakennuksen seinät, nurkat, hissit jne. ehjinä. Tavaroiden pakkaaminen helpottaa työtä ja suojaa kolhuilta. Pahvilaatikoita saat esimerkiksi lähimarketista ja oikeita muuttolaatikoita niitä vuokraavilta yrityksiltä.

Muuttoon liittyvät järjestelyt

Muista irtisanoa edellisen asuntosi vuokrasopimus, sähkösopimus jne. ennen uuteen asuntoon muuttamista.

Sevaksen opiskelija-asunnoissa sähkö sisältyy vuokraan, joten sähkösopimuksia ei tarvitse tehdä.

Asumistukea ja -lisää varten on tehtävä ilmoitukset KELAlle, jotta tuki uudesta asunnostasi tulee oikean suuruisena.

Asukkaan vaihtuminen

Muuttopäivä on lain mukaan vuokrasopimuksen päättymispäivää lähinnä seuraava arkipäivä, yleensä siis kuukauden ensimmäinen päivä. Edellisen asukkaan on annettava muuttopäivänä puolet asunnosta uuden asukkaan käyttöön. Yleinen käytäntö on, että poismuutto tapahtuisi vuokrasopimuksen päättymispäivänä, jolloin asunto on muuttopäivänä kokonaan uuden asukkaan käytettävissä. Voit tiedustella muuttopäivää myös edelliseltä asukkaalta.

Muuttosiivous kuuluu hyviin tapoihin aina viimeisenä toimenpiteenä ennen asunnon luovuttamista pois omasta käytöstä.

Muuttoremontti ja muut remontit

Opiskelijakotien remonteista huolehtii Sevaksen kunnossapito. Omatoimiset remontit ovat kiellettyjä. Tarpeellisista remonttiasioista on neuvoteltava ja sovittava tarkkaan kunnossapidosta vastaavien toimihenkilöiden kanssa. Omatoimisuus ilman lupaa saattaa johtaa ikävään korvausvastuuseen.

Jos asuntosi on mielestäsi remontin tarpeessa, kaipaa paikkamaalausta tms., ota yhteyttä Sevakseen. Pikkuremontteja tehdään aina tarpeen mukaan niin, että asunnot ovat mahdollisimman hyvässä kunnossa. Suuremmat peruskorjausluonteiset remontit tehdään keskitetysti korjausohjelman mukaan ja niistä ilmoitetaan aina hyvissä ajoin asukkaille.

Internetyhteys

Vuokraan sisältyy 10 M kiinteä nettiyhteys.

Jokaisessa huoneistossa ja soluhuoneessa on aina valmiina internetyhteys.

Opiskelija-asuntojen nettiyhteyksistä vastaa Elisa.
Nettiyhteyden käyttöönotto vaatii vuokralaiselta yhteyden rekisteröinnin Elisalle.
Kun nettiyhteys on rekisteröity, voi tilata mm. lisänopeuksia.
Tarkemmin rekisteröinnistä ja palveluista alla olevasta linkistä Elisan sivuille:
Laajakaistayhteydet Sevas Kodit Oy:n asuntoihin.

Vuokralaisen vastuulla on hankkia oma reititin tai langaton tukiasema. Asukas vastaa omista laitteistaan ja kaapelista huoneiston WLAN-reittimen, asunnon kytkentärasian ja tietokoneen välillä.

Nettiyhteydet on toteutettu kahdella eri tekniikalla talon kaapeloinnista riippuen: Ethernet- tai kaapeli-TV-verkolla.

Ethernet-kaapeloidut talot ja asunnot:

 • Puskantie 38 A-H-talot
 • Joupinmukka 2 B
 • Koulukatu 35 A-C-talot
 • Larvakuja 3-5 A-B-talot
 • Luomanranta 7

Kaapeli-TV-verkon kautta toteutetut nettiyhteydet:

 • Larvakuja 1 A-talo
 • Puskantie 38 I-M-talot ja T=Tornitalo
 • Puskantie 22 A-C-talot
 • Pellervonkatu 9 = Ykköskodon nuorisoasunnot

 

Sopimukset

Vuokrasopimus

Allekirjoittaessasi vuokrasopimuksen sitoudut noudattamaan lakia asuinhuoneiston vuokrauksesta, vuokrasopimuksen ehtoja ja kaikkia asuntoyhteisön ohjeita. Vuokrasopimus on tehty juuri sinulle ja määrättyyn asuntoon. Opiskelija-asuntoyhteisöissä vuokraoikeuden edellytys on opiskelu. Opiskelutiedot tarkastetaan määräajoin.

Vuokrasopimuksen ehdot ja laki asuinhuoneiston vuokrauksesta määrittävät yhteiset pelisäännöt ja turvaavat niin sinun kuin vuokranantajankin oikeudet. Niitä ei ole laadittu tarkoituksella byrokraattiseksi pykäläviidakoksi vaan molempien sopimusosapuolten turvaksi.

Yleensä opiskelijan vuokrasopimus tehdään toistaiseksi, ja asukas sanoo sen itse irti opiskelujen päätyttyä tai vaihtaessaan asuntoa. Irtisanomisaika asukkaan puolelta on yksi kalenterikuukausi ja se lasketaan aina irtisanomiskuukautta seuraavan kuukauden loppuun. Opiskelujen päättyminen on irtisanomisperuste myös vuokranantajan suorittamalle irtisanomiselle. Vuokranantajan irtisanomisaika on kolme tai kuusi kuukautta asumisajasta riippuen.

Määräaikaisia sopimuksia voidaan tehdä lyhytaikaisiin vuokrasuhteisiin esimerkiksi jatkosopimuksiksi opiskelun päätyttyä tai kesäasukkaille. Määräaika on aina molempia osapuolia sitova. Määräaikaista sopimusta ei voi sanoa irti kesken sopimuskauden.

Laki ja asuntoyhteisön ohjeet määrittelevät myös asunnon luovuttamisesta kolmannelle osapuolelle. Opiskelija-asunnon edelleenvuokraus on luvallista vain asuntoyhteisön erityisluvalla. Pyrimme tällä tavoin turvaamaan kaikkien asiakkaidemme oikeudenmukaisen kohtelun ja mahdollisuuden opiskelija-asunnossa asumiseen. Luvaton edelleenvuokraustoiminta ja ulkopuolisten majoittaminen voi aiheuttaa vuokrasopimuksesi purkamisen ja taloudellisia seuraamuksia.

Vakuusmaksu

Vakuusmaksu, joka on maksettava ennen avaimien luovuttamista, on asukkaan takuu siitä, että hän huolehtii velvollisuuksistaan ja hoitaa asuntoaan hyvin. Vuokrasopimuksen päätyttyä voi vuokranantaja periä vakuusmaksusta esimerkiksi asukkaan aiheuttamien vaurioiden tai ylimääräisen siivouksen aiheuttamat kulut. Mikäli asunto on kunnossa ja kaikki velvoitteet hoidettu, palautetaan vakuusmaksu asukkaan irtisanomisilmoituksessa ilmoittamalle pankkitilille.

Kotivakuutus

Oma kotivakuutus on suhteellisen edullinen tapa turvata niin omalle kuin asuntoyhteisön omaisuudelle mahdollisesti koituvista vahingoista aiheutuvat kustannukset. Vuosimaksu on satasia ja omavastuu 85–250 euroa. Ota yhteyttä omaan vakuutusyhtiöösi ja kysele hintoja myös muilta. Asuntoyhteisön kiinteistövakuutus ei korvaa asukkaiden irtaimen omaisuuden vahinkoja.

Vikailmoitukset ja huoltokutsu

Vikailmoitukset

Vikailmoituksen tekeminen havaitusta viasta tai vauriosta on jokaisen asukkaan velvollisuus, jonka laiminlyönti voi johtaa korvausvastuuseen.

Vikailmoitus tehdään Sevaksen huoltoon henkilökohtaisesti, puhelimella tai kautta.

Kun teet ilmoituksen, sinulta kysytään tietoja, joilla vian laatu pyritään selvittämään mahdollisimman tarkasti.

Ilmoita aina nimesi ja yhteystietosi, missä vika on ja yksilöi se mahdollisimman tarkasti. Jos kyse on asunnosta, kerro voiko huolto käyttää yleisavainta tai muussa tapauksessa sovi korjausaika. Mikäli asunnossa on lemmikkieläimiä, ilmoita niistä vikailmoituksen yhteydessä, jotta huoltomies tietää varautua asiaan. Korjauskäynnistä jätetään aina tieto asuntoosi ja siitä ilmenee, onko vika saatu korjattua, mahdollinen uusi korjausaika ja ohjeita vian korjaamiseksi ja ehkäisemiseksi tulevaisuudessa.

Ilmoita huoltoon aina seuraavissa tapauksissa:

 • asunnossasi on liian kuuma tai kylmä
 • ovet ja ikkunat eivät sulkeudu kunnolla
 • huomaat puutteita ilmastoinnissa
 • ikkunat huurtuvat tai jäätyvät
 • jokin laite on rikki
 • hana, Wc-allas tms. vuotaa
 • viemäri ei vedä (jos omat puhdistustoimenpiteet eivät ole auttaneet)
 • asunnossa on sinne kuulumattomia hajuja
 • olet epävarma jonkin asian/laitteen toiminnan suhteen

, joka käsittelee niitä arkipäivisin klo 8–16.

Vuokrat

Pääomavuokra

Pääomavuokra sisältää asuntolainojen korot ja lyhennykset. Yli 90 % rakennushankkeidemme rahoituksesta on lainaa, joten pääomavuokran osuus koko vuokrasta on noin 50 %. Pääomavuokran suuruuteen emme yhtiön piirissä pysty vaikuttamaan. Se on riippuvainen valtion ja pankkien harjoittamasta korko- ja asuntopolitiikasta.

Hoitovuokra

Hoitovuokraan sisältyvät lämpö, vesi, katu- ym. maksut, kunnossapito, huolto, yleisten tilojen siivous, isännöinti jne. Hoitovuokra on myös noin 50 % koko vuokrasta. Hoitovuokraan voimme vaikuttaa monella tavoin. Sevaksen toimesta vastaamme siitä, että rakennukset ovat tarkoituksenmukaisia ja hyvin tehtyjä. Valvomme talojemme energiankulutusta ja huolehdimme sen säätämisestä. Huoltomiehet huolehtivat päivittäisistä huoltotöistä ja kunnossapito pitää talot ja asunnot hyvässä kunnossa.

Käyttömaksut

Kalustemaksu peritään asukkailta, joiden käytössä on asuntoyhteisön kalusteet. Se perustuu vuosittain laadittavaan kalustebudjettiin ja sillä katetaan kalusteiden hankinnasta ja käytöstä aiheutuvat pääoma-, korko- ja korjauskulut. Kalustemaksuun voit vaikuttaa pitämällä hyvää huolta arvokkaista huonekaluistasi.

Kalustettuun huoneistoon kuuluvat keittiöön pöytä, penkit sekä huoneisiin kirjoituspöytä, tukituoli, kirjahylly ja sänky (80 x 200 cm).

Vuokranmaksu

Vuokranmaksupäivä on ilmoitettu vuokrasopimuksessa. Käytä maksaessasi aina oikeaa viitettä, se nopeuttaa maksun käsittelyä ja ehkäisee virheitä. Tarkista, että maksamasi summa on oikein. Säilytä maksukuitit ja tiliotteet tositteena maksetusta vuokrasta.

Mikäli vuokranmaksu viivästyy, peritään asukkaalta kulloinkin voimassa oleva viivästyskorko (esim. 2015 korko oli 7,5 %) sekä perimiskulut. Rästiin jääneet vuokrat voivat johtaa asunnon hallintaoikeuden menettämiseen ja luottotietoihin tulevista merkinnöistä voi tulevaisuudessa olla vakavaa haittaa. Perheasunnon vuokrasta vastaavat puolisot yhteisvastuullisesti siinäkin tapauksessa, että toinen muuttaa asunnosta pois eikä irtisanomista ole tehty.

Jos sinulla on vuokranmaksuvaikeuksia, käänny aina Sevaksen puoleen, niin asialle löytyy varmasti yhteisesti sovittava ja halvin ratkaisu.

Vuokraperusteet ovat samat kaikille asukkaillemme. Tasapuolisuus ja oikeudenmukaisuus ovat arvojamme ja oikeudenmukaisuutta on myös saatavien tehokas perintä, jolloin kukaan ei asu kaverin siivellä.

Asumislisä ja asumistuki

Yksin asuvat ja lapsettomat pariskunnat voivat saada opintotukeen liittyvää asumislisää. Asumislisää haetaan opintotuen yhteydessä Kelalta. Asumislisä on 80 prosenttia vuokrasta (maksimi tuen määrä 201 euroa). Yli 252 euron menevästä vuokran osasta ei tukea makseta. Asumislisää maksetaan opiskelukuukausilta.

Lapsiperheet hakevat asumistukea Kelan kautta. Asumistuki on yleinen asumisen tukijärjestelmä. Tukea myönnetään hakijoille tulojen, varallisuuden ja asunnon vuokran ja koon mukaan. Asumistuki on maksimissaan 80 prosenttia omavastuun ylittävästä vuokran osasta.

Lisätietoja opinto- ja asumistuesta saat Kelasta ja oppilaitosten opintotoimistoista.

Järjestyssäännöt

Järjestyssäännöt ja -määräykset

Nämä järjestysmääräykset on hyväksytty talon asukkaiden asumisviihtyisyyden turvaamiseksi. Kaikkien on käyttäytymisellään ja muullakin tavoin otettava huomioon muut talon asukkaat. Asukkaiden on huolehdittava siitä, että myös heidän vieraansa noudattavat näitä järjestysmääräyksiä. Kunnan järjestyssäännöissä ja lainsäädännössä on kiinteistöä koskevia määräyksiä.

Yhteiset tilat

Yhteisissä tiloissa on vältettävä metelöintiä. Tupakointi ja turha oleskelu niissä on kielletty. Yhteisten tilojen ja ulkoalueiden käytössä on noudatettava siisteyttä ja järjestystä. Lukituista ovista kuljettaessa on huolehdittava siitä, että ne lukkiutuvat. Paloturvallisuussyistä tavaroita saa säilyttää vain niitä varten varatuissa tiloissa. Palovaarallisten aineiden säilytyksessä on noudatettava paloturvallisuussäännöksiä. Kilpien ja mainosten kiinnittäminen sekä antennien yms. asentaminen on sallittu vain asuntoyhtiön luvalla. Kiinteistössä havaituista vioista on ilmoitettava yhtiön edustajalle.

Ulkoalueet

Talousjätteet ja muut roskat on vietävä pakattuina jäteastioihin. Lisäksi on otettava huomioon määräykset jätteiden lajittelusta. Muiden kuin talousjätteiden poiskuljettamisesta on asukkaiden huolehdittava itse. Ympäristölle haitalliset jätteet on vietävä jäteviranomaisten niille varaamille paikoille. Nurmikoiden ja istutusten vahingoittaminen on kielletty.

Pysäköinti

Ajoneuvojen pysäköinti on sallittu vain niille varatuilla ja merkityillä paikoilla. Auton tarpeeton joutokäynti on kielletty. Ajoneuvon luvaton pysäköiminen ajoväylällä, piha-alueella tai toisen hallinnassa olevalla pysäköintipaikalla on kielletty.

Huoneistot

Huoneistoissa ei saa häiritä naapureita. Erityisesti klo 22.00–08.00 on vältettävä melua. Tästä voidaan poiketa vain naapureiden suostumuksella. Huoneistoja on hoidettava huolellisesti. Vesivuodoista ja muista huoneistoissa havaituista vioista on viipymättä ilmoitettava yhtiön edustajalle. WC- ja muihin viemäreihin ei saa laittaa jätteitä, jotka saattavat tukkia tai vaurioittaa niitä. Parvekkeilla ei saa valmistaa ruokaa. Parvekkeet on pidettävä siisteinä, ja talvisin niiltä on luotava lumet. Huoneistoja ei saa tuulettaa porraskäytäviin.

Tomuttaminen

Mattojen ja vuodevaatteiden tomuttaminen on sallittu vain tähän tarkoitukseen varatuilla parvekkeilla tai alueilla ja vain ilmoitettuina aikoina. Pito- ja liinavaatteiden puistelu ja tuulettaminen sekä pikkupyykin kuivattaminen on sallittu huoneistoparvekkeilla vain kaiteiden sisäpuolella.

Lemmikkieläimet

Lemmikkieläinten pitäminen soluasunnoissa on kielletty. Huoneistojen ulkopuolella lemmikkieläimet on pidettävä kytkettyinä. Ne eivät saa häiritä talon asukkaita eikä talossa luvallisissa asioissa liikkuvia eivätkä liata rakennusta tai tonttia. Eläinten ulkoiluttaminen on kielletty lasten leikkeihin varatuilla paikoilla ja niiden välittömässä läheisyydessä.

Määräysten rikkominen

Järjestysmääräysten rikkominen saattaa aiheuttaa vahingonkorvausvelvollisuuden, huoneiston vuokrasopimuksen purkamisen tai irtisanomisen.

Vastuunjakotaulukko

Tutustu tästä vastuunjakotaulukkoon