Sevas » Opiskelijakodit – Oma opiskelijaboksi » Opiskelijakodit – Irtisanominen

Asunnon irtisanominen

Asunto tulee aina irtisanoa kirjallisesti tai sähköisesti OmaSevas -palvelussa. Irtisanomisaika on yksi kokonainen kalenterikuukausi.

Irtisanomisaika lasketaan sen kuukauden viimeisestä päivästä, jolloin irtisanominen tehdään.

Irtisanominen tehdään irtisanomislomaketta käyttäen ja omakätisesti allekirjoittaen. Allekirjoitus tarvitaan jokaiselta vuokrasopimuksen allekirjoittaneelta osapuolelta. Irtisanomislomake tulee toimittaa toimistollemme. Muistattehan lisätä irtisanomiseenne puhelinnumeronne, josta tavoitamme teidät tarvittaessa. OmaSevas -palvelun kautta tehdyt sähköiset irtisanomiset kirjautuvat heti järjestelmäämme.

Kun täytät irtisanomislomakkeen, ILMOITA TILINUMEROSI AINA IBAN-muodossa. IBAN-tilinumero on FI-alkuinen ja siinä on 18 merkkiä. Löydät oman IBAN-tilinumeron tiliotteestasi. Vakuusmaksu voidaan palauttaa vain IBAN muotoiselle tilille.

Irtisanoutumislomake (pdf)

Poismuutto

Asunnosta pois muutettaessa on muistettava tehdä muuttoilmoitus Maistraattiin.

Asunto on siivottava ennen poismuuttoa sellaiseen kuntoon, että se kelpaa vaativallekin uudelle asukkaalle. Erityisen huolellisesti kannattaa siivota keittiö, WC ja kylpyhuone. Muista myös sulattaa jääkaappi ja pakastin ja jätä niiden ovet auki.

Jos Sevas Yhtiöt joutuu tilaamaan siivouksen asuntoon, siivouskustannukset veloitetaan poismuuttaneelta asukkaalta. Siivoa ja tyhjennä myös varastot ja vie pois kaikki niissä olevat tavarasi. On tärkeää, että et jätä tavaroitasi lojumaan varastoihin tai talon yhteistiloihin.

Tarkemmat siivousohjeet löydät irtisanomisilmoituksen kääntöpuolelta. Irtisanomisilmoitus löytyy myös nettisivuiltamme.

Kaikki vuokralaisen hallussa olleet avaimet on muistettava palauttaa Sevaksen toimistoon.

Irtisanominen ja poismuutto

Irtisanominen

Toistaiseksi voimassa olevassa vuokrasopimuksessa on vuokralaisen irtisanomisaika yksi kalenterikuukausi. Irtisanomisaika lasketaan sen kalenterikuukauden viimeisestä päivästä, jonka aikana irtisanominen on suoritettu.

Vuokralainen on sen perusteella, mitä vuokraoikeudesta opiskelija-asunnoissa on säädetty, velvollinen itse irtisanomaan asuntonsa opiskelun päätyttyä.

Vuokranantajan irtisanomisaika on kuusi kuukautta, mikäli vuokrasopimus on kestänyt vähintään yhden vuoden ja alla vuoden kestäneissä vuokrasuhteissa on vuokranantajan irtisanomisaika kolme kuukautta.

Määräaikainen vuokrasopimus päättyy pääsääntöisesti siihen merkityn sopimuskauden umpeuduttua ilman erillistä irtisanomista.

Irtisanomisilmoituslomake (pdf)

Poismuuttosiivous

Asunto on ennen poismuuttoa siivottava sellaiseen kuntoon, että se kelpaa vaativallekin uudelle asukkaalle. Tämä on huomaavaisuutta ja kohteliasta uutta asukasta kohtaan. Muistathan siivota myös yhteistilat. Erityisen huolellinen kannattaakin olla keittiön, WC:n ja kylpyhuoneen suhteen.

Lähtösiivous kannattaa tehdä vähän kerrallaan kunnon siivousvälineillä ja -aineilla, yksi kohde kerrallaan:

  • Liesi (siirrä pois paikaltaan ja siivoa liesi kauttaaltaan sekä lieden ympärys)
  • Liesituuletin ja sen rasvasuodatin + poistoilmaventtiilit
  • Tiskiallaskaapit + roskikset
  • Jääkaappi (vedä pois tilastaan ja pyyhi myös pölyt kaapin takaa jäähdytysritilöistä)
  • Suihkutilan seinät + lattia + lattiakaivo + suihkuverho
  • WC-pytty + lavuaarit + peilikaappi
  • Seinäpinnat + ovet (sormen ja jalan/kengän jäljet, esim. valokatkaisimien ja kahvojen lähialueilla).

Siivoa ja tyhjennä myös varastot ja niissä olevat tavarasi. Ikävintä on, kun tavaroita hylätään varastoihin, joissa ne sitten lojuvat pahimmassa tapauksessa vuosia, ennen kuin ne asuntoyhteisön toimesta voidaan kuljettaa kaatopaikalle.

Mikäli laiminlyöt lähtösiivouksen on Sevaksella oikeus siivouttaa asunto sinun kustannuksellasi. Siivouskustannukset peritään maksamastasi vakuusmaksusta.

Vinkkejä siivoukseen löytyy Kämppä kuntoon -videolta

Avainten palautus

Muuttopäivä on vuokrasopimuksen päättymispäivä. Kaikki asunnon avaimet on palautettava Sevakselle. Avaimia ei saa lähettää postitse eikä jättää asuntoon. Toimiston aukioloajan jälkeen avaimet voi kirjekuoressa jättää toimiston ulko-ovessa olevaan postiluukkuun. Avainkuoressa on oltava selvä merkintä osoitteesta, johon avaimet kuuluvat, nimesi, päiväys ja allekirjoitus. Muistathan, että vakuusmaksu voidaan maksaa vasta, kun asunto ja avaimet on asianmukaisesti luovutettu.

Muista palauttaa myös mahdollinen autopaikan avain.

Asunnon tarkistaminen (päivitetty 17.8.2017)

Tarkastamme asuntosi poismuuton jälkeen. Epäsiisteydestä ja puuttuvista tai rikkoutuneista kalusteista olet korvausvelvollinen. Kulut peritään vakuusmaksustasi, ja mikäli tämä ei riitä, loppuosa laskutetaan. Luonnollinen asumisesta aiheutuva kuluminen ei aiheuta seuraamuksia. Tarkastuksessa käydään läpi asunnon yleinen kunto, siisteys, kalusteet, keittiön sähkölaitteet, valaisimet, pistorasiat, katkaisijat ja muut laitteet, joiden on oltava ehjiä ja paikoillaan.

Ilmoita hyvissä ajoin etukäteen asuntosi vioista, joita huolto voisi korjata ennen uuden asukkaan muuttoa. Nettisivuillamme on sähköinen huoltokutsulomake, jolla voit ilmoittaa huollolle viat.

Uuden osoitteen ilmoittaminen

Tee muuttoilmoitus puhelimitse, suoraan postiin tai maistraattiin tai netissä osoitteessa . Lain mukainen ilmoitusaika on viimeistään 7 vuorokautta muuton jälkeen. Mielellään kuitenkin hyvissä ajoin ennen muuttoa.

Muutto jo irtisanomiskuukauden aikana

Mikäli muutat asunnosta pois jo irtisanomiskuukauden aikana ja olet sopinut uuden asukkaan kanssa, että hän saa muuttaa sisään aiemmin, on teidän sovittava käytännön järjestelyistä keskenänne. Jos luovutat asuntosi avaimet uudelle asukkaalle, tulee uuden asukkaan hakea henkilökohtaisesti asunnon tarkastuslomake Sevasesta ja ilmoittaa samalla avaimet palautetuiksi. Muussa tapauksessa poismuuttavan vakuusmaksua ei voida palauttaa, koska avaimista ei ole palautuskuittausta. Vuokrat on poismuuttavan asukkaan maksettava omilla vuokranmaksulomakkeillaan ja niissä olevilla viitteillä.

Muuttaessasi irtisanomisaikana voit myös luovuttaa avaimet asuntotoimistoon ja ilmoittaa, että asunto on välittömästi käytettävissä. Voimme tällöin antaa asuntosi seuraavan asukkaan käyttöön aikaisemmin. Emme kuitenkaan tässä tapauksessa peri päällekkäistä vuokraa uudelta asukkaalta, jolloin sinulle ei myös synny oikeutta vuokran palautukseen. Lain mukaan asunto on vuokranantajan käytettävissä, kun vuokralainen on luovuttanut avaimet ja asunnon hallinnan vuokranantajalle.