Sevas » Seniorikodit – Tulevaisuuden turvaa » Seniorikodit – Asukkaan opas

Asukkaan opas

Tervetuloa Sevas Seniorikotiin!

Tästä Asukkaan oppaasta löydät tietoa asumisesta Sevas-kodissa. Tutustu oppaaseen ja käytä sitä apunasi asumiseen liittyvissä kysymyksissä. Jos et löydä vastauksia oppaasta, palvelemme sinua mielellämme Sevaksen toimistossa. Voit soittaa, tulla käymään tai lähettää meille viestin kotisivujemme kautta.

Kerromme oppaassa asumiseen liittyvistä sopimusasioista ja asukkaan vastuista. Oppaasta saat neuvoja myös asumisen käytäntöihin.

Toivomme että viihdyt Sevas Seniorikodissasi!

Sopimusasiat

Vuokrasopimus ja vuokra-aika

Vuokrasopimus tehdään joko toistaiseksi voimassaolevaksi tai määräaikaiseksi. Vuokrasopimus allekirjoitetaan Sevas Kodit Oy:n toimistossa. Perheasunnon sopimuksen allekirjoittavat molemmat puolisot. Alaikäisen vuokrasopimuksen allekirjoittavat sekä asukas että huoltaja. Talonkirjaotteen saat tarvitessasi veloituksetta toimistosta.

Allekirjoittaessasi vuokrasopimuksen sitoudut noudattamaan huoneenvuokralakia, vuokrasopimuksen ehtoja ja järjestysmääräyksiä. Talon järjestyssäännöt sitovat myös vieraitasi.

Tutustu vuokrasopimusehtoihin (pdf)

Vakuusmaksu

Vakuusmaksu maksetaan ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista. Rahavakuus määräytyy huoneistotyypin mukaan.

Vuokrasopimuksen päätyttyä vuokranantaja voi periä vakuusmaksusta esimerkiksi asukkaan aiheuttamien vaurioiden tai muuttosiivouksen aiheuttamat kulut. Jos asunto on kunnossa, vakuusmaksu palautetaan vuokrasopimuksen päätyttyä asukkaan ilmoittamalle pankkitilille. Vakuusmaksua ei voi käyttää viimeisen kuukauden vuokran maksuun.

Katso vakuusmaksusummat täältä

Muuttopäivä

Yleinen käytäntö on, että uuteen kotiin muuttopäivä on vuokrasopimuksen alkamispäivä. Päivää voi tiedustella Sevas Kodit Oy:n toimistolta.

Muuttoilmoitus

Ilmoitus huoneistoon muutosta tai poismuutosta päivittyy yhdellä kertaa sekä maistraattien ylläpitämään väestötietojärjestelmään että Postiin. Ilmoituksen voi tehdä soittamalla numeroon 0295 535 535 tai internetissä . Muista ilmoittaa muutoista myös Sevakselle talonkirjan päivittämistä varten.

Muuttotarkastus

Kun muutat asuntoon, tarkasta asunnon kunto.

Muuttotarkastuksen tarkoituksena on taata uuden asukkaan oikeusturva siten, että et joudu vastuuseen asunnossa jo sisään muuttaessasi mahdollisesti olevista vaurioista. Jos asunnon siivouksessa on puutteita, ota välittömästi yhteys Sevas Kodit Oy:n toimistoon.

Merkkinä tehdystä muuttotarkastuksesta asuntoon on jätetty Tervetuloa asukkaaksi -lomake.

Vikailmoitus

Jos asunnossa on välitöntä korjausta vaativa vika, tee heti vikailmoitus huoltoyhtiöön.

Kodin vakuutusturva

Suosittelemme kaikkia asukkaitamme ottamaan irtaimistolleen kotivakuutuksen ja vastuuvakuutuksen omasta vakuutusyhtiöstään. Sevas Kodit Oy:n vakuutus ei kata asukkaiden irtaimistoa.

Poismuutto

Asukkaan irtisanomisaika on yksi kalenterikuukausi, joka lasketaan aina irtisanomiskuukautta seuraavan kuukauden loppuun. Jos siis haluat vuokrasopimuksesi päättyvän esimerkiksi joulukuun lopussa, irtisanominen on tehtävä viimeistään marraskuun aikana. Irtisanomisilmoituksen voit tulostaa nettisivuiltamme.

Irtisanominen tehdään aina kirjallisesti. Allekirjoitus tarvitaan jokaiselta vuokrasopimuksen allekirjoittaneelta osapuolelta.

Lähtösiivous

Asunto on siivottava ennen poismuuttoa sellaiseen kuntoon, että se kelpaa vaativallekin uudelle asukkaalle. Erityisen huolellisesti kannattaa siivota keittiö, WC ja kylpyhuone. Muista myös sulattaa jääkaappi ja pakastin ja jättää niiden ovet auki. Jos Sevas Kodit Oy joutuu tilaamaan siivouksen asuntoon, siivouskustannukset veloitetaan poismuuttaneelta asukkaalta. Lähtösiivousohjeet löytyvät irtisanomislomakkeen kääntöpuolelta.

Siivoa ja tyhjennä myös varastot ja vie pois kaikki niissä olevat tavarasi. Tavaroita yms. ei saa jättää lojumaan varastoihin tai talon yhteistiloihin. Asuntoon, varastoihin ja yhteisiin tiloihin jätettyjen tavaroiden poisviennistä laskutetaan poismuuttavalta asukkaalta.

Asukkaan vastuut

Vuokra

Vuokra, vesimaksut ja autopaikkamaksut maksetaan viimeistään jokaisen kuukauden 5. päivänä. Sevas Kodit Oy toimittaa asukkaille maksuohjeet.

Käytä maksaessasi oikeaa viitenumeroa ja tarkasta, että maksamasi summa on oikein. Säilytä maksukuitit tai tiliotteesi tositteena maksetusta vuokrasta.

Jos vuokranmaksu viivästyy, asukkaalta peritään kulloinkin voimassa oleva viivästyskorko, huomautusmaksu ja perimiskulut. Asunnon vuokrasopimuksen allekirjoittaneet vastaavat yhteisvastuullisesti vuokrasopimukseen perustuvista maksuista.

Alivuokralaissopimus ja jälleenvuokraus

Voit ottaa asuntoosi alivuokralaisen määräajaksi. Tähän on saatava huoneenvuokralain mukaisesti Sevas Kodit Oy:n lupa. Päävuokralaisena olet kuitenkin itse vastuussa asunnosta ja vuokranmaksusta myös alivuokralaisen asuessa siellä. Päävuokralainen maksaa itse vuokran Sevas Kodit Oy:lle ja perii sen alivuokralaiselta.

Pesukoneet

Asukas asennuttaa asuntoonsa pesukoneet omalla vastuulla ja omalla kustannuksellaan. Varmista, että pesu- ja astianpesukoneliitännät on asianmukaisesti asennettu. Vastuu asennuksesta on asiakkaan valitsemalla asentajalla, jolla on oltava siihen vaadittava ammattipätevyys.

Muista, että kodinkoneita irrotettaessa poismuuton yhteydessä tulppaat liitännät asianmukaisesti. Säilytä astianpesukoneen tilassa oleva kaapisto huolellisesti varastossasi ja asenna se takaisin pois muutettaessa (kaapin asennus ei kuulu huoltoyhtiön töihin). Astianpesukone ei kuulu Sevas Kodit Oy:n varustukseen, joten se on vietävä pois muuton yhteydessä.

Sisustamisen rajoitukset

Asuntosi tulee säilyä ehjänä ja käyttökelpoisena myös tuleville asukkaille. Jos kiinnität tauluja ja huonekaluja seiniin, poraa vain kohtuullinen määrä reikiä.

Jos haluat tehdä asunnossasi muutostöitä, ota aina ensin yhteys isännöitsijään. Asukas on vastuussa asunnon ennalleen saattamisen kustannuksista.

Huolto

Kaikissa asuntokohteissamme on huoltoyhtiö. Huoltopäivystysnumerot löydät nettisivuiltamme ja muuttajalle annettavasta muuttajan infosta.

Vikailmoitukset

Vikailmoitus tehdään suoraan talon huoltoyhtiöön. Ota yhteys huoltopäivystykseen tai tee nettisivujemme kautta . Välitöntä hoitoa vaativista ongelmista (esim. vuoto) tulee ilmoittaa välittömästi. Ilmoituksen tekeminen havaitusta viasta tai vauriosta on jokaisen asukkaan velvollisuus, ilmoituksen laiminlyönti voi johtaa korvausvastuuseen.

Kun huoltomies tulee korjaamaan asunnossa olevaa vikaa, hän soittaa ensin ovikelloa. Jos ketään ei ole kotona, hän käyttää yleisavainta. Huoltoilmoitusta tehdessä voi toivoa myös, että otetaan puhelimitse yhteyttä ennen asuntoon menoa. Mikäli sinulla on lemmikkejä, ilmoita siitä vikailmoituksen yhteydessä, jotta huoltomies tietää varautua asiaan.

Tutustu kiinteistönhoidon vastuunjakotaulukkoon, jonka sait vuokrasopimuksen allekirjoittamisen yhteydessä. Vastuunjakotaulukosta selviää, kenen osapuolen (yhtiö vai asukas) vastuulla kiinteistöön hoitoon ja kunnossapitoon liittyvä toimenpide tai asia on. Tutustu taulukkoon alla olevasta linkistä.

Vastuunjakotaulukko

Asuminen

Avaimet

Asuntoon vakioavainmäärä on kolme, isommissa 4h ja 5h asunnoissa määrä on neljä. Lisäavainten teettämisen maksaa asukas, lisäavaimia voi tilata ottamalla yhteyttä tai käymällä Sevas Kodit Oy:n toimistolla.

Avaimista pidetään avainrekisteriä turvallisuuden vuoksi. Asuntoon muutettaessa uusi vuokralainen käy noutamassa ja kuittaamassa avaimet toimistolla. Avainten luovutuksen yhteydessä tarkastetaan, että vuokralainen saa tarvittavan määrän avaimia, ettei avaimia jää kadoksiin tai vanhalle asukkaalle. Poismuuttava asukas puolestaan palauttaa kaikki saamansa avaimet toimistolle, missä avaimet kuitataan palautetuiksi.

Asunnon avaimella pääsee asukkaille tarkoitettuihin yhteistiloihin. Avain on henkilökohtainen ja sitä on käytettävä vastuullisesti ja huolellisesti. Jos avain katoaa, ota heti yhteys Sevas Kodit Oy toimistoon (kiinteistöhallinto). Asukas maksaa itse kadonneen avaimen tilalle tilattavan uuden avaimen ja lisäksi tarvittaessa lukonvaihdon tai poisohjelmoinnin.

Jos avain on unohtunut kotiin, ota yhteys huoltopäivystykseen. Oven avauspalvelu on maksullinen. Huoneiston ovi avataan vain huoneistossa kirjoilla olevalle asukkaalle, jonka pitää siis pystyä todistamaan henkilöllisyytensä.

Järjestyssäännöt

Olet saanut vuokrasopimuksen liitteenä vuokrasopimuksen ehdot, joihin kuuluvat myös järjestyssäännöt. Tutustu sääntöihin ja noudata niitä.

Järjestyssäännöt

Palovaroitin

Sevas kodit Oy huolehtii siitä, että jokaisessa asunnossa on riittävä määrä palovaroittimia. Asukas vastaa varoittimien toimintakunnosta.

Piha-alueiden käyttö

Moottoriajoneuvolla liikkuminen ja pysäköinti pihateillä, sisäpihoilla ja kävelyteillä on kielletty. Autojen pysäköinti on luvallista vain niille merkityillä paikoilla. Paikat eivät ole autoille, jotka eivät ole rekisterissä.

Lemmikit ulkoilutetaan kytkettyinä ja jätökset on kerättävä pois ja toimitettava jäteastioihin.

Ilmoitus toistuvasta asumishäiriöstä

Jos asuintalossasi ilmenee jatkuvia järjestysmääräyksien rikkomuksia, kuten hiljaisuuden aikana metelöintiä, ota yhteys Sevas Kodit Oy:n toimistoon.

Jätteiden lajittelu

Pidä huolta siitä, että noudatat asuintalosi jätepisteiden kierrätys- ja keräysohjeita. Jätepisteet eivät ole kaatopaikkoja, joihin voi jättää esim. rikkinäiset kodinkoneet ja huonekalut. Jätepisteille jätettyjen tavaroiden poisviennistä laskutetaan.

Pyykkihuolto

Pyykinpesu- ja kuivaustilojen käyttö sisältyy vuokraan. Tilojen varaus tehdään laittamalla nimi ja huoneen numero varauslistaan. Käytä kaikkia koneita huolellisesti. Tee viipymättä vikailmoitus huoltoyhtiöön, jos havaitset vikoja.

Siivoa oman vuoron päätyttä jälkesi.

Jos peset ja kuivaat pyykkiä asunnossasi, huolehdi riittävästä ilmanvaihdosta kosteusvaurioiden välttämiseksi.

Saunatilat

Saunan käyttö sisältyy vuokraan. Voit varata saunavuoron varauslistasta.

Huolehdi siitä, että jätät saunatilat siistiksi.

Varastot

Ulkoiluvälineille, lastenvaunuille ja polkupyörille on kohteissa yhteiset säilytystilat.

Talvikautena on hyvä säilyttää pyörät pyöräsuojissa poissa lumentöiden tieltä. Rappukäytäviin pyöriä yms. ei saa säilyttää.

Kaikissa asunnoissa on asuntokohtaiset varastokopit. Varaston numero on sama kuin asunnon numero. Poismuutettaessa varastokoppi on myös tyhjennettävä, sinne jätettyjen tavaroiden poisviennistä laskutetaan.

Varastotiloissa ei saa säilyttää paloturvallisuutta vaarantavia tavaroita kuten mopoja, akkuja tai polttoaineita. Myös kaiken irtotavaran säilyttäminen muissa yhteistiloissa ja varastoissa on kielletty. Sevas Kodit Oy ei vastaa hävitettävistä tavaroista, jotka on jätetty niille kuulumattomiin paikkoihin.

Autopaikat

Autopaikan voi varata Sevas Kodit Oy:n toimistolta, kohteesta riippuen tarjolla on joko pistoke- tai katospaikkoja. Autojen sisätilalämmittimien käyttö on kielletty.

Ajoneuvojen pysäköinti on sallittu yhtiön luvalla ainoastaan niille varatuilla paikoilla.

Kerho- ja askarteluhuoneet

Useissa Sevas Kodit Oy:n taloissa on kerhohuoneita, joiden käytöstä ja avaimista vastaa asukastoimikunta.

Internet

Päivitetty 11.10.2017: Sevas Seniorikodeissa ei ole valmiina vuokraan sisältyvää nettiyhteyttä. Vuokralainen itse sopii ja kustantaa haluamansa internetoperaattorin kanssa sopivan internetliittymän.
(Vain Sevas Opiskelijakodeissa on vuokraan sisältyvä kiinteä internetyhteys.)

Asukastoiminta

Sevas Kodit Oy:n asuntokohteissa toimii asukastoimikuntia, joiden edustajia voi kuulua asukasneuvostoon. Kun haluat ottaa esiin asioita, ota yhteys talosi asukastoimikuntaan tai asukasneuvoston jäseniin. Asukasneuvosto toimii asukkaiden ja Sevas Kodit Oy:n hallituksen välisenä linkkinä ja järjestää asukkaille yhteistä ohjelmaa.

Tiedottaminen asukkaille

Sevas Kodit Oy tiedottaa asukkailleen ajankohtaisista ja tärkeistä asioista.

Tähän tarkoitettuja tiedotuskanavia ovat:

  • Ilmoitustaulut
  • www.sevas.fi
  • Facebook
  • Tiedotteet, joita jaetaan tarvittaessa asuntokohtaisesti
  • Sevasmaailma-lehti, joka ilmestyy kaksi kertaa vuodessa