Tee tunnelmallinen talviasetelma

Jos haluat koristaa kotiasi tai ilahduttaa itse tehdyllä lahjalla, onnistut pikkurahalla. Tarvitset vain vanhan tai uuden lasipurkin, pumpulia, vanhan leikkiauton tai pienen leikkieläimen. Lisäksi voit ostaa muutamalla eurolla miniatyyrikokoisia kuusia, tai voit askarrella pikkukuuset vanhoista joulukoristeista.

Mitä esineitä haluaisit omaan talviasetelmaasi? Hyviä ideoita voit löytää omien kaappien kätköistä, lasten vanhoista leluista, kuusenkoristeista ja kirpputoreilta.

Jos haluat käyttää muutaman lisäeuron, voit koristaa maiseman tekolumihiutaleilla, spreijattavalla lumella ja pienellä valosarjalla.

Hyvät ajatukset lukujärjestykseen

Talvisin monien mielen valtaa kaamos. Silloin myönteisen mielen ylläpitäminen on erityisen tärkeää. Tutkimusten mukaan nimittäin pessimistinen elämänasenne lyhentää ihmisten elämää jopa 5–10 vuodella. Mitä parempi mieli, sitä terveempi, pidempi ja ehdottomasti hauskempi elämä. Mutta ensiksi on valittava, mitä ajattelet ja mihin kiinnität huomiota. Se lisääntyy, mihin katsot.

Lahjoita itsellesi kahden viikon lukujärjestys. Ota joka päivä oma hetkesi, ajattele ja kirjoita muistiin.

Pannut ja pinnat puhtaana jouluun

Kannattaisiko puhdistaa kahvin- ja vedenkeittimet ennen joulua?

Kahvinkeitin: Kaada säiliöön 30 % etikkaa ja 70 % vettä. Napsauta keitin päälle ja anna nesteestä valua noin puolet. Katkaise virta ja anna aineen vaikuttaa puolisen tuntia ja valuta loput. Huuhtele keittämällä vielä 2–3 pannullista puhdasta vettä. Tämä olisi hyvä tehdä 2–3 viikon välein. Jokaisen käytön jälkeen tietenkin peset pannun ja suodatinsuppilon sekä pyyhit päällisen kos-tealla liinalla. Vesisäiliö on hyvä pestä silloin tällöin astianpesuaineella ja harjalla, huuhdella hyvin ja keittää sen jälkeen pari pannullista puhdasta vettä.

Vedenkeitin: Keitä kiehuvaksi muutama desi vettä, jossa on 1 dl etikkaa. Huuhtele keittämällä 2–3 annosta puhdasta vettä.

Näin pimeään aikaan poltetaan paljon kynttilöitä, eikä steariinitahroilta voi välttyä.

Puhdista puupinnoilta: Pehmitä steariini hiustenkuivaajalla ja pyyhi irtoava aines tukolla talouspaperia. Loput lähtevät etikkavedellä, jossa on puolet vettä ja puolet etikkaa. Pyyhkäise vielä etikka pois puhtaalla kostealla rätillä.

Hopeiset/metalliset kynttilänjalat: Hiustenkuivaajalla pehmitetty steariini lähtee liuskoina irti.

Tekstiilit: Raaputa irtoava steariini veitsellä, mutta älä vahingoita kankaan kuituja. Loput saat pois silitysraudalla. Asettele talouspaperia kankaan alle ja päälle. Jos vieläkin jäi tahraa, niin trikloorietyleeni (apteekista) tai denaturoitu sprii (rautakaupasta) tehoavat.

Tekstit ja kuvat: Vuokko Ala-Ilkka ja Iina Åman