Sevas Kodit on kiinnittänyt viime vuosina erityistä huomiota kiinteistöhoidon ja asumisen laadun jatkuvaan kehittämiseen.

Kiinteistöpäällikkö Ville Viitala kertoo, että näihin asti keskiössä on ollut huoltotöiden laadun parantaminen. Nyt laatuajattelu on tuotu uudelle tasolle myös huoneistojen remonteissa ja ylläpidossa.

– Kiinnitämme entistä tarkemmin huomiota huoneistojen kuntoon, siisteyteen ja materiaalien laatuun. Markkinoille on saatu uusia tyylikkäitä ja laadukkaita materiaaleja, jotka kestävät käyttöä ja vastaavat nykyaikaisen asumisen vaatimuksia, Ville Viitala kertoo.

– Tekniset isännöitsijämme tekevät asukkaiden poismuuton yhteydessä huoneistotarkastuksen, jossa käydään läpi korjaus- ja siistimistarpeet. Vaihdamme esimerkiksi keittiökaapistojen ovet aiempaa herkemmin uusiin. Jos lattia- tai seinäpinnat vaativat uusimista, vanhat tapetit poistetaan ja seinät maalataan.

Tapetit asennetaan vain, jos uusi asukas niin haluaa. Asukas voi käydä Sevas Kodit Oy:n toimistolla teknisen isännöitsijän luona valitsemassa mieleisensä tapetit.

Sisustusmateriaalit päivitettiin ajanmukaisiksi

Sevas Kodit on sopinut yhteistyöstä Seinäjoen K-Raudan kanssa. Yhteistyöhön saatiin mukaan K-raudan sisustussuunnittelija Heli Juurakko. Hän laati kokonaisvaltaisen suunnitelman ja valitsi Sevas-koteihin materiaalit ja värisävyt. Sisustusmateriaaliopas on sekä K-Raudan, Sevas Kotien että urakoitsijoiden käytössä.

– Halusin tuoda koteihin raikasta, modernia ilmettä suomalaiseen makuun. Riittävän neutraali värimaailma antaa asukkaalle mahdollisuuden yhdistää siihen omia tavaroitaan ja tekstiilejään.

Materiaalit on esitelty etukäteen myös urakoitsijoille, jotka toteuttavat remonttikohteet. Valinnoissa on otettu huomioon se, että materiaalit on helppo asentaa, maali on hyvin peittävää ja tapetti helposti tapetoitavaa.

– Nämäkin ovat laatukysymyksiä, etenkin kun remontit on voitava hoitaa nopeasti.

Vinyylilankku tuo lattialle tyyliä ja mukavuutta

Uuden ajan lattiamateriaali on erittäin kestävä, puukuvioinen vinyylilankku. Tyylikäs, aidon parketin näköinen lattiamateriaali on jalalle lämmin ja miellyttävän tuntuinen.

– Vinyylilankkua voi käyttää eteisessä ja keittiössäkin, sillä se kestää hyvin kosteutta. Kerrostaloihin tämä on aivan ehdoton materiaali, koska se vaimentaa ääntä sekä huonetilassa että alemman kerroksen suuntaan. Pienet ja isommatkaan koiran- ja kissankynnet eivät jätä naarmuja kestävään vinyylilankkuun, Heli Juurakko lupaa.

Osaan huoneistoja on valittu laadukas vinyylimatto, jossa on täysin samanlainen kuvio kuin lankussakin. Vinyylimaton voi asentaa jopa ilman liimaa, mutta usein se liimataan paikoilleen.

Tarkoin valitut maalit, tapetit ja laatat

Heli Juurakko on valinnut huoneistojen seiniin kolme erilaista vaalean maalisävyä ja tapettikuosia. Hienostuneet sävyt sopivat keskenään yhteen. Asukkaan on helppo sovittaa omat huonekalut neutraalien pintojen väreihin.

– Maalarinvalkoista ei käytetä, sillä se voi luoda kolkon yleisilmeen. Tikkurilan valkoinen on miellyttävä, pehmeän valkoinen, ja se sopii täydellisesti yleisiin lista- ja ovisävyihin. Lattialistat ovat valkoisia.

Remontoitaviin kylpyhuoneisiin Heli Juurakko on valinnut yleisväriksi ajattomat, pehmeän mattavalkoiset seinälaatat.

– Vaakasuuntaan asennettava laatoitus tuo tilan tuntua. Yksi seinä on tämän päivän tyyliin tehosteseinä, jossa on mattalasitteinen, betonimainen seinälaatta. Sen kanssa samaa harmaan sävyä ovat myös lattialaatat ja joissakin kohteissa lähes samanlainen matto, Heli Juurakko kertoo.

Karhea lattialaatta ei ole liukas, ­joten se soveltuu myös lapsiperheille ja seniorikoteihin.

Hoida oikein remontoituja pintoja

Valitut materiaalit ovat mahdollisimman helppohoitoisia. Maali- ja tapettipintoja voi puhdistaa pyyhkimällä.
Vinyylilankkua voi pestä laminaatille ja muoville soveltuvilla pesuaineilla. Saippuaa sisältävää aineita ei kannata käyttää, se vain harmaannuttaa lattian. Maalatut lattialistat voi pyyhkiä normaalisti. Jos listoihin tulee naarmuja, niitä voi peittää korjaustussilla tai pienissä purkeissa myytävällä korjausmaalilla.

Kylpyhuoneen lattia­laatat ja matto kannattaa kuivata lastalla heti suihkun jälkeen. Näin lattiaan ei kerry kalkki- eikä saippua­jäämiä, ja kylpyhuone pysyy puhtaana ja raikkaana. Suihkukulmauksessa kannattaa pyyhkäistä myös seinät.
Laattojen hankaamista kannattaa välttää. Viikkosiivouksessa on hyvä pyyhkiä kaakelilaatat niille tarkoitetulla pesuaineella.

LAATU ON JOPA TERVEYSKYSYMYS

Maalit

  • Sevas-kotien remonttimaali on peittävä Cello Serra.
  • Maali kuuluu rakennusmateriaalien päästöluokituksien parhaaseen eli M1-ryhmään.
  • Tuote on saanut Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry:n allergiatunnuksen käyttöoikeiden.
  • Tuotteelle on myönnetty Joutsenmerkki eli pohjoismainen ympäristömerkki.

Laattalattiat

  • Lattialaatat on valittu karheusluokan mukaan. Laatoilla on julkisissa tiloissa käytettävä liukkaudenestoluokitus R 10/B.
  • Karheahko laatta soveltuu nimenomaan kylpyhuoneisiin, koska se ei ole liukas.
  • Laatat on testattu paljain jaloin vedellä kastellulla pinnalla.

Teksti: Iina Åman, kuvat: Timo Aalto