Pyysimme viimeisimmässä Sevasmaailma-lehdessä lukijoiltamme keinoja ikävän karkoitukseen. Saimmekin tietää monia hyviä tapoja hälventää alakuloisuutta ja ikävää. Kiitokset kaikille vastaajille!

Tuula lähetti kauniin postikortin ja kirjoitti, mikä auttaa ikävöimiseen:
“Ikävään auttaa se, kun laitat villasukat jalkaan, otat kuvan käteen ja meet pitkälles ja kuuntelet mielimusiikkiasi hiljaa…”

Anne lähtee liikkeelle:
“Jos olen allapäin, lähden usein ulos kävelylle, oli sää mikä hyvänsä. Sen jälkeen murheet tuntuvat aina pikkuisen pienemmiltä. Myös puhelu ystävälle tepsii. Jos yksinäisyys vaivaa, lähtö ihmisten ilmoille auttaa, oli se sitten kirjasto, kuntosali tai vaikka ruokakauppa.”

Kaija lähtee myös tuulettamaan itseään:
“Kävellen kirjastoon ja takaisin, matkalla jo saa tuuletusta pääkoppaan. Perillä on vaihtoehtoja lukemisesta syömiseen ja pelkkään hengailuun. Monesti matkalla tapaa tuttujakin ja saa mahdollisuuden vaihtaa kuulumisia.”

Ali lähtee myös pois neljän seinän sisältä:
“Silloin kun oon yksinäinen niin treenaan ja käyn kävelyllä. Ne auttaa paljon.”

Kati uppoutuu musiikkiin:
“Itselläni alakuloon on aina tepsinyt parhaiten musiikki. Spotify ja sen kaltaiset suoratoistopalvelut tarjoaa rajattoman määrän musiikkia joka makuun, pikkurahalla tai ilmaiseksi.”

Hanna-Maija kirjoittaa, miten pikkulintu lohdutti häntä ensimmäisenä yksinäisenä jouluna:

“Yksin surussa
Ei ole suurempaa surua, kuin menettää läheinen ihminen yllättäen.Itkeminenkään ei auta.Viime joulun vietin yksin. Kukaan ei käynyt, mutta linnut eivät unohtaneet minua. Yksi lintu parvekkeeni reunalla toi iloa enemmän kuin kenenkään puhelu. Se katseli minua ja viserteli. Voiko lintu aavistaa ihmisen surun. Se toi minulle tervehdyksen taivaasta. Vain yksi lintu ja oloni helpottui. Katselin lumista maisemaa ja muistelin kuinka ennen kävimme sukulaisten haudoilla ja veimme lemmikkiemme haudoillekin kynttilät.
Etsin vanhoja valokuvia ja muistelin jouluja, kun vielä olimme yhdessä.
Itkuni alkoi vähän helpottaa. Olihan ollut 30 vuoden aikana hyviä onnellisia jouluja. Ilta alkoi hämärtyä ja sytytin kynttilöitä kuin ennen. Katsoin taivaalle: siellä on monta tähteä, ehkä tuo kirkkain loistaa minulle ja yrittää lohduttaa minua.
Läheisen menetys on raskasta kantaa, mutta yksi lintukin voi tuoda iloa yksinäisyyteen ja suruun.
Paavoa kaivaten
vaimosi”

Vastaajien kesken arvottiin 50 euron lahjakortti, ja onnettaremme, tekninen isännöitsijä Ismo Koskela, arpoi voittajaksi Hanna-Maijan. Onneksi olkoon voittajalle ja valoisia kevätpäiviä kaikille! Pidetään huolta itsestämme ja toisistamme.

Teksti: Iina Åman