TEKSTI JA KUVAT Iina Åman

Vuoden paras huoltomies

huolehtii kiinteistöistä ja välittää ihmisistä

 

Sevas Kodit Oy:n kiinteistöpäällikkö Ville Viitala palkitsi Olli Oja-Lipastin vuoden 2019 parhaana huoltomiehenä. Yllätys oli täydellinen.
– En tiennyt, että tällainen palkinto on edes olemassa, joten en tiennyt odottaa tällaista.
Palkitseminen oli yllätys muillekin, sillä se myönnettiin nyt ensimmäistä kertaa.

Ville Viitala kutsui helmikuussa koolle Sevas Kodit Oy:n huoltoyhtiöiden työntekijät. Hyväntuulisessa tilaisuudessa olivat mukana Ahon Kiinteistöpalvelut Oy, EPV Kiinteistöpalvelu Oy, Lassila & Tikanoja Oyj sekä Urakoinnit Jyrki Mäkinen.

Sevaksen laatuohjelma sisältää pisteytys- ja kannustusjärjestelmän, jossa hyvä laatu palkitaan. Helmikuun yhteistilaisuudessa käytiin läpi huoltoyhtiöiden ja Sevaksen laadunhallinnan tuloksia.
Parhaat laatupisteet viime vuodelta keräsi Urakoinnit Jyrki Mäkinen. Kaikki sopimusyhtiöt ylsivät laatusopimusten tavoitteisiin ja ansaitsivat 3 %:n laatupalkkion. Sopimuksen mukaan bonuspalkkiot on jaettava Sevaksen kohteita hoitavien työntekijöiden kesken.
Tilaisuudessa osapuolet allekirjoittivat uudet laatusopimukset, joissa laatutavoitteita ruuvattiin jonkin verran ylöspäin.
Sevas kehittää huollon laatua monista syistä. Vuokra-asumisen arvostus on kiinni sekä siitä, miten vuokralla asutaan että siitä, miten kiinteistöjä ja vuokrasuhteita hoidetaan.
– Tahdomme parantaa vuokra-asumisen mainetta. Vuokramarkkinat ovat kasvaneet ja kilpailu on koventunut. Meidän tavoitteemme on, että huollon ja siivouksen laatu erottaa Sevaksen massasta. Toimivan huollon tavoitteena ovat tyytyväiset asukkaat ja tyytyväinen kiinteistönomistaja, Ville Viitala perustelee.
– Sevaksen teettämä asukastyytyväisyyskysely vuodelta 2019 sisältää jo merkittävää parannusta edelliseen: huollon ja siivouksen kohentunut laatu näkyy asukkaiden palautteessa, Viitala toteaa.

Ville Viitala oli tyytyväinen huoltoyhtiöiden laadun nousuun. Olli Oja-Lipasti hoitaa oman työnsä esimerkillisesti.

Ville Viitala oli tyytyväinen huoltoyhtiöiden laadun nousuun. Olli Oja-Lipasti hoitaa oman työnsä esimerkillisesti.

Kuin kotiaan hoitaisi

Sevaksen parhaaksi huoltomieheksi pisteytetty Olli Oja-Lipasti uskoo, että palkitseminen innostaa kaikkia tavoittelemaan työssään yhä parempaa laatua.
– Joskus kiire rajoittaa ja pitää miettiä, missä järjestyksessä asiat hoitaa. Kun on rauhallisempaa, voi hoitaa vähemmän kiireisiä tehtäviä.
Kiireisen työn Oja-Lipasti rytmittää siten, että hän hoitaa ensimmäiseksi aamuisin ulkoaluetehtäviä.
– Huoneistoissa tehtävät työt yritän ajoittaa niin, että asukkaat ovat ehtineet juoda aamukahvinsa ennen kuin huoltomies tulee sisään.

Olli Oja-Lipasti oli yllättynyt saamastaan palkinnosta.

Olli Oja-Lipasti oli hyvillään saamastaan palkinnosta.

Olli Oja-Lipasti on aloittanut työt Lassila & Tikanojan palveluksessa kolme vuotta sitten. Hänellä on rakennusalan perustutkinto sekä LVI-alan ammattitutkinto. Työmotivaatiota ja oman osaamisen kehittämishalua riittää edelleen. Viimeksi Oja-Lipasti on suorittanut työn ohessa kiinteistöalan ammattitutkinnon.
– Työn suola on tyytyväinen asiakas. Silloin tällöin joku saattaa jopa kehua. Kun hoitaa kohteita niin kuin omaa kotiaan, se miellyttää omaakin silmää. Jos kaikki on kunnossa, on itselläkin helppo olla, Olli Oja-Lipasti sanoo.

Inhimillinen tekijä

Olli Oja-Lipasti hoitaa Sevaksen kiinteistöjä Pohjan alueella ja Kapernaumissa.
– Tämä on kiireinen ala ja töitä on paljon. Niin kiire ei silti ole, että en ehtisi kohdata ihmisiä. Sen verran pitää olla aikaa, että ehtii muutaman sanan kuunnella. Asukkailla on myös henkilökohtaisia asioita ja huolia. On paljon yksinäisiä ihmisiä, joiden luona ei välttämättä käy kukaan. Sellaisen tarpeen olen oppinut tunnistamaan tässä työssä.
Oja-Lipasti kertoo, että huoltomiestä otetaan yhä vanhanajan tyyliin hihasta ja toivotaan apuun, kun hän ilmestyy markille.
– On ymmärrettävää, että kaikki eivät osaa käyttää nettiä eikä heillä ole edes siihen sopivia laitteita. Joillekin puhelukin voi olla kynnyksen takana. On kuitenkin tärkeää, että kun tulee korjattava asia, asukas on heti yhteydessä Sevakseen. On myös hyvä ilmoittaa, miten kiireinen asia on. Kaikkien, jotka vain osaavat, kannattaa tehdä netissä työmääräys.

 Tärkein kotona

Olli Oja-Lipastin elämässä riittää työn lisäksi muitakin kiireitä, sillä lapsiperheen elämään mahtuu tekemistä. Lapset Aino, 4 ja Aku, 6 pitävät huolen siitä, että isällä on riittävästi puuhaa myös iltaisin ja viikonloppuisin.