Riitta Nyman ja hänen avopuolisonsa Markku Ilomäki muuttivat viime syksynä vastavalmistuneeseen kerrostaloon Risuviitaan. He asuvat ensimmäisessä kerroksessa, sillä esteettömyydestä tuli äkillisesti elämän sujumisen edellytys. Riitan sisukas elämänasenne kantaa molempia.

Riitta Nymanin ja Markku Ilomäen rakkaus syttyi kymmenen vuotta sitten, kun kumpikin kävi auttamassa vanhaa tuttavapariskuntaa Urpuviidalla.

– Siitä asti ollaan sitten takuttu, Riitta nauraa.

Elämä soljui uomissaan, kunnes runsas vuosi sitten Riitasta tuli omaishoitaja. Mies oli saanut yöllä aivoinfarktin.

– Aamulla herätessämme Markun kasvot olivat vähän vinossa. Puhekaan ei sujunut. Liuotushoito tuli liian myöhään. Markku vietti neljä kuukautta sairaalanmäellä ja on siitä pikku hiljaa kuntoutunut. Sanat eivät vieläkään tule niin kuin hän haluaisi, ja se tietenkin turhauttaa. Muuten hän pärjää aika hyvin, Riitta kuvailee.

Riitta ja Markku asuvat Risuviita 6:ssa Kasperissa. Esteettömyys tuo ensimmäisen kerroksen kotiin väljyyttä ja käytännöllisyyttä.

– Hyvin olemme täällä viihtyneet. Olemme onneksemme saaneet hyvät naapuritkin, Riitta kiittelee.

Sevasmaailma - Riitta Nyman ja Markku Ilomäki

–Aivosairauden myötä tuli myös muistisairautta. Koskaan ei tiedä mihin sairaus menee, mutta nyt eletään tätä päivää ja nyt-hetkeä, Riitta ja Markku toteavat.

Omaishoitajalla riittää virtaa

Riitan elämä on ollut aina aktiivista, eikä hän ole jäänyt omaishoitajanakaan neljän seinän sisälle. Vahva voimavirta on peräisin yrittäjävanhemmilta saadusta mallista ja kilpaurheilun kasvattamasta sisusta.

Riitta käy neljä kertaa viikossa huhkimassa kuntosalilla, kaksi tuntia kerrallaan. Kuntosaliharrastus alkoi sattuman – tai paremminkin onnen kaupalla.

– Osallistuin arvontaan ja voitin kuntosalikortin. Lähdin kokeilemaan, ja minut oli myyty. Salilla käyminen virkistää ja tekee hyvää selälle. Olen kuulemma kehittynyt! Treenaamisesta on ollut hyötyä varsinkin nyt. Jaksan ja osaan nostaa kotona miestä oikein.

– Kuulun myös eläkeläisjärjestöön. Kesäisin teemme retkiä, ja juhannuksen alla käymme Ilmajoella tekemässä vanhuksille saunavihtoja, Riitta kertoo.

Riitta lukee paljon, ja häntä innostaa uuden oppiminen. Viimeksi hän on käynyt läheisellä Toimintojen Talolla hakemassa atk-tukihenkilöltä oppia tabletin käytössä.

– En saanut itse edes konetta auki, mutta nyt maksan jo laskut verkkopankissa. Seuraavaksi aion opetella sähköpostin ja Facebookin käytön, Riitta intoilee.

– Posliininmaalauskurssi päivisin Toimintojen Talolla olisi kiva juttu. Päivätoiminta sopisi minulle, sillä Markkukin pääsisi mukaan.

Sevasmaailma - Riitta Nyman keittiöpöydän ääressä

Tietotekniikan oppiminen on yksi Riitan viimeaikaisista ilonaiheista, kuva: Timo Aalto

Monitoiminainen luovii ja pärjää

Riitta on työskennellyt muun muassa kuorma-autoyrityksessä ja kaupan alalla. Hän on käynyt myyjäkoulutuksen lisäksi aikanaan myös kodinhoidon ja omaishoitajakurssin.

– Siitä on ollut nyt sitten hyötyä, kun mies sairastui. En ole halunnut ajatellakaan, että mies joutuisi hoitolaitokseen. Osaan kyllä luovia ja toimia järjestelmällisesti tässäkin elämäntilanteessa. Kotiavustajat käyvät auttamassa miestä peseytymisessä aamuin illoin, ja erikseen vielä suihkupäivinä.

– Iltaisin he käyvät jo varhain, sillä illat ovat meillä rauhoitettuja. Istumme silloin katselemassa televisiosta. Rytmi on tässä tilanteessa tärkeä asia.

Sevasmaailma - Riitta pyötätuolin kanssa

– Passaan miestä turhankin paljon. Minun on oikein sanottava itselleni, että katsopas nyt Riitta miten tämä sujuu, äläkä siinä hössötä heti apuun.
Mieshän pystyy paljoon, Riitta pitää puhuttelua itselleen.

Riitta on ollut aina positiivinen luonne. Hän on kulkenut elämässään jo monien muutosten ja vaativien tilanteiden läpi.

– Kun Markku sairastui, sukulaiset kyselivät että kuinka nyt. Aluksi itsellenikään ei ollut varmaa, jaksanko, mutta hyvin tämä on mennyt. Olen luonteeltani sellainen, että sopeudun ja selviydyn. Olen saanut kuntosalilta ohjeen, että tule tänne räyhäämään, jos joskus on raskasta.

– En moiti elämääni omaishoitajana. Tämä ei ole minulle velvollisuus eikä pakko. Olen tyytyväinen, että avomiehelläni on hyvä olla. Olemme saaneet hyvin apua ja tukea Seinäjoen kaupungilta ja kotihoidosta.

Riitan neuvot omaishoitajuutta harkitsevalle
  • Kysy itseltäsi, onko sinusta omaishoitajaksi 24/7.
  • Onko oma kuntosi sellainen, että pystyt olemaan toisen apuna?
  • Heti kun tuntuu että et jaksa, neuvottele siitä ja pyydä apua.
  • Ajattele myös itseäsi: pidä huolta mielestäsi ja kunnostasi.
  • Käy kodin ulkopuolella, liiku ja harrasta. Saat voimaa muista ihmisistä.
  • Ennen kaikkea yritä pysyä positiivisena ja elämänmyönteisenä.

Teksti: Iina Åman Kuvat: Timo Aalto