Tuija Eilittä muutti syyskuun alussa Henri-­poikansa kanssa vastavalmistuneeseen kerrostaloon Risuviidalle. Talossa on 36 eri kokoista huoneistoa Sevaksen asukkaille. Toisessa siivessä ja pihatalossa on yhteensä yhdeksän asuntoa autismikirjon henkilöille sekä työskentelytilat Tuki- ja osaamiskeskus Eskoon henkilökunnalle.

Tuija Eilitän kodissa elämää rytmittää 9-vuotiaan Henri-pojan koulu ja oma bioanalyytikon työ Seinäjoen keskussairaalan laboratoriossa. Välillä 18-vuotias Henna-tytär, joka käy lukiota Kuortaneella, tuo kavereineen kotijoukkoihin lisävahvistusta.

– Ihan hyvin mahdutaan kaikki 62,5 neliöön, Tuijaa naurattaa.

Sevasmaailma - Tuija ja Henri sohvalla tabletin ääressä

On paljon helpompaa asua vuokralla, se sopii nykyiseen elämäntilanteeseemme.

Sevasmaailma - Tuija ja Henri katsovat ikkunasta

Olohuoneesta ja parvekkeelta näkyy puistomaisema.– Henri käy puistossa leikkimässä ja minä pääsen tästä helposti iltalenkille, Tuija Eilittä sanoo.

Koti sovitetaan elämäntilanteeseen

Muutto uuteen kotiin sujui rutiinilla, sillä Eilittä on ehtinyt asua perheineen niin rivitaloissa, kerrostaloissa kuin omakotitaloissakin.

– Elämäntilanteesta riippuu, mikä on milloinkin paras asumisen muoto. Olen asunut sekä omistusasunnoissa että vuokra-asunnoissa. Omistusasunnossa on aina enemmän työtä ja kustannuksia. On paljon helpompaa asua vuokralla, se sopii nykyiseen elämäntilanteeseemme. Nyt tarvitsee vain ilmoittaa tai soittaa Sevakselle, jos tarvitsee apua. Meitä onkin autettu eri tavoin, kun on ollut tarvetta, Tuija Eilittä sanoo.

Uuden asunnon etsiminen kävi perheelle välttämättömäksi Henrin allergiaoireiden vuoksi. Muuttoa suositteli lasten poliklinikan kuntoutusohjaaja. Asunto oli järkevintä etsiä täysin uudesta talosta.

– En ole asunut aikaisemmin Kasperissa, ja alueen vanha maine mietitytti etukäteen. Tutustuin kuitenkin valmistumassa olleeseen Risuviidan taloon ja päätin jättää hakemuksen, Tuija Eilittä kertoo.

– Täällä ei ole ollut minkäänlaista levottomuutta. Tämä on asumistani kerrostaloista kaikkein rauhallisin, Eilittä toteaa.

Sevasmaailma - Jouluvaloja

Jouluvalot tuovat tunnelmaa ja kaikki on puhdasta ja siistiä.

Sevasmaailma - Henri piirtää pöydän ääressä

Henri pitää uudessa kodissa eniten siitä, että talo on rauhallinen.

Taloon kotiudutaan omaan tahtiin

Kodin sisustus on kuulemma vielä kesken. Eilittä silmäilee ikkunoita ja suunnittelee verhohankintoja. Hankintalistalla on myös pari pölyämätöntä mattoa. Koti on kuitenkin hyvä jo tällaisenaan. Ikkunoista avautuva puistomaisema on kuin levollinen taulu. Jouluvalot tuovat tunnelmaa ja kaikki on puhdasta ja siistiä. Ei uskoisi, että täällä asuu vilkasluonteinen poika.

– Kodin siisteys on tärkeää erityisesti Henrille, hän tykkää että on puhdasta ja tavarat järjestyksessä. Meillä eivät asunnot ole koskaan kärsineet asumisesta. Lapsillakin lelut ja paikat ovat pysyneet aina ehjinä.

Naapureihin on toistaiseksi törmätty lähinnä sattumanvaraisesti. Risuviitaan on perusteilla asukastoimikunta, ja Tuija Eilittä lupautui toimikunnan koollekutsujaksi ja puheenjohtajaksi. Talon asukkaiden ja myös Eskoon henkilökunnan kanssa tullaan pikku hiljaa tutuksi puolin ja toisin, kun yhteinen toiminta alkaa hahmottua. Tärkeintä on, että eletään rauhassa ja hymyillään kun tavataan.

Sevasmaailma - Risuviidan käytävää

Uuden asunnon etsiminen kävi perheelle välttämättömäksi Henrin allergiaoireiden vuoksi.

Sevasmaailma - Henri tasapainottelee

– Täällä ei kuulu mistään mitään ylimääräisiä ääniä.

Sevasmaailma - Tuija ja Henri kävelevät Risuviidan käytävällä

– Täällä ei ole ollut minkäänlaista levottomuutta. Tämä on asumistani kerrostaloista kaikkein rauhallisin, Eilittä toteaa.

Teksti: Iina Åman, kuvat: Tuukka Kiviranta