Seinäjoella Rastipuiston laidalla sijaitsee uuden uutukainen kerrostalo. Taloon muutti syyskuussa Sevas Kotien vuokra-asukkaiden lisäksi autismikirjon henkilöitä. Heille on vuokrattu yhdeksän huoneistoa Tuki- ja osaamiskeskus Eskoon kautta. Yksi asukkaista on 25-vuotias Niko Jaskari.

Niko Jaskari elää ensimmäistä kertaa itsenäistä elämää omassa kodissaan Risuviidalla. Puolilämmin parveke johtaa suoraan nurmikolle. Pihassa on asukkaiden postilaatikot. Samassa rivissä on myös Nikon ensimmäinen oma postilaatikko. On kuin rivitalossa asuisi.

– Niko sanoi jo pienenä, että hän muuttaa joskus rivitaloon. Olenkin muistuttanut häntä siitä nyt, Nikon äiti Marjut Löfhjelm hymyilee.

Sevasmaailma - Rastipuiston upeat maastot avautuvat melkein kotiovelta

Rastipuiston upeat maastot avautuvat melkein kotiovelta.

Soitamme Nikon ovikelloa hänen äitinsä ja sisartensa Sara ja Sofi Jaskarin kanssa. Tampereella asuva Sara on tullut sukuloimaan Seinäjoelle. Sofi käy tapaamassa veljeä viikottain.

Pienen tulohälinän jälkeen sisarukset valtaavat kolmisin Nikon keittiön. Siellä tutkitaan tuliaisia ja naureskellaan omille jutuille. Me istahdamme äidin kanssa olohuoneen sohvalle.

Pieni selviytyjä

Sevasmaailma - Niko, Marjut, Sofi ja Sara Jaskari

Niko, Marjut, Sofi ja Sara Jaskari ovat löytäneet kätevän reitin lähikauppaan.

– Niko ja hänen kaksossisarensa syntyivät keskosena. Sisar menehtyi. Niko oli syntyessään niin pieni, että hänellä oli ongelmia hapensaannin kanssa ja tuli aivoverenvuoto. Saimme ennusteen, että Niko ei koskaan kävelisi eikä puhuisi. Siihen nähden asiat ovat hyvin, Marjut Löfhjelm kertoo.

Niko oppi lapsena monet asiat matkien pari vuotta nuorempaa Saraa. Pikkuisen Nikon kanssa opeteltiin viittomat, mutta 5-vuotiaana hän alkoikin puhua. Sitä ei osattu enää odottaakaan. Kirjaimet Niko oppi seuraamalla televisiosta Onnenpyörää.

Niko asui 16-vuotiaaksi asti lapsuudenkodissaan ja sen jälkeen Eskoon Kuntokaaressa.

Oma rauha

Sevasmaailma - Niko, Marjut, Sofi ja Sara postilaatikolla

Nikolla on ensimmäinen oma postilaatikko.

Nikon kaksio on sisustettu miehen oman maun mukaan. Valoisa ja vaaleasävyinen koti saa vastapainoa värikkäistä tekstiileistä.

Monien autistien tavoin Niko on herkkä äänille. Kolinat ja ihmisten kovat äänet tuntuvat epämiellyttäviltä. Hajuaistikin on tavallista herkempi.

Risuviidan tiloissa autistien taipumukset on huomioitu. Värit, valot ja pintamateriaalit ovat rauhallisia. Akustiikka vaimentaa äänet.

Äidin mukaan Nikon olemuksesta huokuu, että hän nauttii asumisesta omissa oloissaan.

– Nautin asua täällä, Niko vahvistaa keittiön puolelta.

– Niko on alkanut olla monin tavoin omatoimisempi. Hän on oppinut uusia asioita, ja se on hänelle tosi tärkeää. Nikolla on oma pyykkikone ja hän hoitaa pyykinpesun itse ohjaajien tukemana.

Tärkeä tukijoukko

Muutto Risuviitaan oli tiedossa jo pari vuotta sitten. Eskoo järjesti muuttovalmennuksen muuttajille, henkilökunnalle ja läheisille. Nikon molemmat vanhemmat osallistuivat valmennukseen. Heitä huolestutti, miten Niko reagoisi muuttoon.

Sevasmaailma - Niko halaa äitiään Marjut Jaskaria

Äiti saa välillä halauksen.


– Asiat ovat sujuneet hyvin. On ihanaa, että tuttu henkilökunta siirtyi Kuntokaaresta ja Neliapilasta tänne töihin. Saimme Nikon kanssa heiltä paljon apua muuttovaiheessa. Tuttujen ohjaajien ja hoitajien kanssa on helppo puhua kaikesta, Marjut Löfhjelm toteaa.

Vanhempien ja sisarusten lisäksi mummat, paapat ja kummit käyvät tapaamassa Nikoa.

– Sukulaiset ovat sanoneet, että Nikon luona on nyt niin helppo vierailla. Tullaan käymään niin kuin mihin tahansa tavalliseen kotiin.

Teksti ja kuvat: Iina Åman