Seinäjoen kaupungin omistama yhtiö Sevas Kodit Oy sai uuden hallituksen viimekeväisten kunnallisvaalien seurauksena.

Uusi hallitus käynnisti työnsä elokuussa strategiapäivässä. Tämä kasvatti yhteistä ymmärrystä ja koko­naiskäsitystä Sevaksen kehittymisestä tähän päivään asti. Pääpaino oli olosuhteissa ja valinnoissa, joiden varassa rakennetaan vuokra-asumisen tulevaisuutta Seinäjoella.

Jaettua vastuuta

Puheenjohtajana Sevas Kotien hallituksessa toimii Mikko Aila.

– Monikaan ei tiedä, että hallituksen jäsenet ovat henkilökohtaisessa vastuussa hallituksen työstä. Hallitustyötä on tehtävä yhtiön parhaaksi keskustelevassa ja yksituumaisessa hengessä. Kun ajatellaan asukkaiden parasta, yhtiönkin paras toteutuu. Jos asukkaat ovat tyytyväisiä, yhtiölläkin menee hyvin.

Asukkaiden viihtyvyys ei ole kuitenkaan vain hallituksen tai yhtiön käsissä. Siihen vaikuttavat merkittävästi asukkaat omalla toiminnallaan. Lisäksi tarvitaan pelisääntöjä, joita jokaisen pitää noudattaa toisten huomioon ottamiseksi, Mikko Aila tähdentää.

– Yhtiön tehtävä on pitää asuntokanta siinä kunnossa, että vuokralaiset viihtyvät kodeissaan. Sevas Kotien asuntokanta on suuri. Meidän on pystyttävä korjaamaan ja rakentamaan samassa tahdissa kuin elinkaarensa päähän tulleita asuinkohteita poistuu.

Kustannusten katto vastassa

Ailaa mietityttävät Seinäjoen keskustatontit, joiden karanneet hinnat näkyvät jo korkeina rakentamiskustannuksina.

– Moni haluaisi varmasti asua keskustassa, mutta pystyykö kohtuuhintaisten asuntojen tarjoamiseen sitoutunut Sevas vastaamaan kysyntään? On tärkeää, että palvelut ovat lähellä asumista. Jonkinlaisia palvelukeskittymiä tarvitaan asumiskeskittymien läheisyyteen.

– On yleisesti keskusteltu, että asumistukikustannukset ovat karanneet. Niistä kertyy valtavan suuri summa, ja tähän saattaa tulla katto. Sevaksen ARA-rahoitteisuus pitää kuitenkin Sevas Kotien vuokratason kurissa ja kohtuullisena. Sevas on asukkaille turvallinen vaihtoehto.

Mikko Aila sanoo, että monilla on harhaluulo, että kaupunki keräisi osinkoa Seinäjoella vuokra-asumisen tuotosta.

– Se ei pidä Sevas Kotien kohdalla paikkaansa. Vuokratuotot käytetään vuokra-asumisesta ja korjausrakentamisesta aiheutuviin kustannuksiin.

Aitoa sitoutumista

– Oli oma toivomukseni, että voisin päästä mukaan Sevas Kodit Oy:n hallitustyöhön. Tämä yritys kiinnostaa minua jo oman työhistoriani vuoksi. Olen toiminut vakuutusten, vesilaitoksen, lämpölaitoksen ja puurakentamisen parissa. Olen vaikuttanut myös seurakunnassa lähes samanlaisessa tehtävässä; tosin Seinäjoen seurakunnalla on vain noin 70 asuntoa. Perusta on tuttua, mutta Sevas Kotien toiminta on niin suurta, että tässä on paljon opittavaa.

– Sevas Kodit on niin hyvin hoidettu yhtiö, että tämän parempaan tilanteeseen ei olisi voinut hallitustyöhön tulla. Monet kaupungit joutuvat tukemaan vuokrataloyhtiöitään, mutta Sevas hoitaa asuttamisen siten, ­että kaupungin hallinnossa ei tarvitse huolehtia asiasta, Mikko Aila toteaa.

Teksti: Iina Åman, kuva: Jesse Luhtala, Kuvaseppälä