Vuokralaiset ry toteaa tiedotteessaan 14.4.2020, että Sevaksen kaltaisen ARA-vuokrataloyhtiöiden omakustannusvuokra ei kestä vuokran alentamista. Yhdistys neuvoo vuokralaisia lakiasioissa. 

Kaikkien asukkaiden täytyy hoitaa vuokravelvoitteensa, jotta muiden asukkaiden taloudellista tilannetta ei vaaranneta. Vuokralaiset ry neuvoo koronatilanteen takia maksuvaikeuksiin joutuneita vuokralaisia tekemään maksusuunnitelman mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

ARA-vuokra-asuntojen vuokranmääritys perustuu omakustannusperiaatteeseen. Se tarkoittaa, että yhtiö saa periä vuokralaisilta vain talojen rakentamiseen, ylläpitoon ja hallintoon liittyviä todellisia kuluja. Vuokrissa ei kerätä omistajille ylimääräisiä tuottoja, eikä yhtiöillä ole siitä syystä samanlaista pelivaraa neuvotella vuokrista kuin vapaarahoitteisissa asunnoissa.

– Yksittäiselle asukkaalle ei tästä syystä pidä myöntää vuokran alennusta, vaan huolehtia maksusuunnitelman tekemisen kautta, että asukas hoitaa maksuvelvoitteensa. ARA-asunnoissa asuu paljon pienituloisia asukkaita ja vuokranalennukset kaatuisivat lopulta myös heidän maksettavakseen juuri omakustannusperiaatteen vuoksi, korostaa toiminnanjohtaja Anne Viita.

Vuokralaiset ry on valtakunnallinen  vuokralaisten edunvalvoja. Tarjoamme vuokra-asumiseen liittyvää asiantuntijapalvelua, neuvontaa ja koulutusta sekä jäsenillemme että muille vuokra-asumisesta kiinnostuneille.


Lisätietoja vuokralaisten edunvalvonta- ja neuvonta-asioista: Vuokralaiset ry

Vuokralaiset ry neuvoo puhelimitse lakiasioissa maanantaisin klo 9.00–14.00 sekä 16.00-18.00 ja ti–pe klo 9.30–13.00.  Puh. 0600 9 1515 (1,92 €/min + pvm). Jäsenille neuvonta on maksutonta numerossa (09) 4770 360.
Vuokralaiset ry:n neuvontapuhelin auttaa yleisissä vuokra-asumiseen liittyvissä lakikysymyksissä joka arkipäivä.

Asianajaja Leena Partanen antaa lakineuvontaa puhelimitse liiton toimistolla pääsääntöisesti joka kuukauden ensimmäinen ja viimeinen maanantai klo 16.00 -18.00.
Palvelu on kesätauolla kesä- ja heinäkuun. Neuvontanumero 0600 9 1515, puhelun hinta 1,92 €/min + pvm/ppm
Jäsenille: (09) 4770 360 ilman erillistä neuvontamaksua