On ollut jälleen se aika vuodesta, jolloin arvioidaan seuraavan vuoden kustannukset ja laaditaan talousarvio.

Opiskelijakotien vuokrat laskevat. Sevaksen ja Marttilan kortteerin yhdistyttyä ja tilanteen vakiinnuttua opiskelija-asuntoihin kohdistuva yleiskulu on alhaisempi kuin aikaisempina vuosina. Lisäksi yhtiö sai opiskelija-asumiseen tarkoitettuun uudisrakennukseen valtion investointiavustusta, jonka vaikutus heijastuu muihinkin opiskelija-asuntoihin.

Lainsäädännön ja Seinäjoen kaupungin ­omistajapolitiikan linjausten mukaisesti Opis­kelijakotien ja muiden Sevas-asuntojen vuokrakulurakenne pidetään erillään. Opiskelija-asuntojen ja tavallisten asuntojen vuokranmääritysperusteet poikkeavat myös toisistaan. Sähkö, vesi ja huoneistokohtainen laajakaista­yhteys sisältyvät opiskelijakotien vuokraan, mistä syystä neliövuokra on myös korkeampi kuin tavallisissa vuokrakodeissa.

Ensi vuonna joudumme korottamaan tavallisten vuokrakotien vuokria. Olemme joutuneet ottamaan huomioon yleisen kustannuskehityksen epävarmuustekijöitä, kuten kiinteistöveron määräytymisen ja erilaisten kulutus- ja veroluonteisten maksujen korotuksia. Olemme myös varautuneet jo pieneen korkojen nousuun. Vuokrat nousevat vuodenvaihteessa kuitenkin korkeintaan 1–1,5 prosenttia.

Tilastokeskuksen vertailu vuoden 2017 alkupuolelta osoittaa, että Sevas Kotien vuokrataso on pysynyt edelleen edullisena saman kokoisten vertailukaupunkien aravavuokriin verrattuna, pääkaupunkiseudusta puhumattakaan. Seinäjoella asumistuen kohteena olevien asuntojen kesivuokravertailu osoittaa Sevas Kotien vuokratason olevan neliöhinnaltaan selvästi muita edullisempi.

Toivotan kaikille asukkaillemme ja Sevasmaailman lukijoille hyvää joulua ja onnellista vuotta 2018.

Jukka Penttilä
toimitusjohtaja