Joupin opiskelija-asuintalon eteisaulassa päivystää ylväs pronssinen kissahahmo. Se katsoo ikkunasta ulos aivan kuin odottaen kotiintulijaa.

Julistimme viimeisimmässä Sevasmaailma-lehdessä kilpailun, jossa etsimme kissalle nimeä. Saimme kymmeniä hyviä ehdotuksia, joista voittajaksi valikoitui Bastet. Voittajaehdotuksen lähettäjä on jo saanut palkinnoksi 50 euron lahjakortin. Kiitoksia lukuisille hyviä ehdotuksia tehneille ja onnea voittajalle!

Nimiraadissa valintaa tekivät Sevas Kodit Oy:n hallituksen jäsen, asukasneuvoston puheenjohtaja Mauri Ahonen, Sevas Opiskelijakotien asukasedustaja Nora Yliviikari, Sevaksen yhteyspäällikkö Maarit Pitkäkangas sekä Iina Åman Sevasmaailman toimituksesta.

Sevasmaailma - Pronssinen kissahahmo katsoo ikkunasta Joupin opiskelija-asuintalon eteisaulassa

Pronssinen kissahahmo katsoo ikkunasta Joupin opiskelija-asuintalon eteisaulassa

Kodin suojelija

Bastet oli muinaisessa Egyptissä palvottu mielihyvän kissajumalatar, auringonjumala Ran tytär. Hän oli kodin, hedelmällisyyden ja synnyttävien naisten suojelija. Jumalatar suojeli ihmisiä demoneilta. Bastetia alettiin palvoa noin vuonna 3200 ennen ajanlaskun alkua.

Bastetia arvostivat miehet yhtä paljon kuin naisetkin: olihan jokaisella miehellä äiti, sisar, tyttöystävä, vaimo tai tytär, jota Bastet suojeli. Naisia arvostettiin yhteiskunnassa, ja he olivatkin lähes tasa-arvoisia miesten kanssa.
Bastetin sivutoimiluvan piiriin kuului myös kuolleiden opastaminen ja auttaminen tuonpuoleisessa sekä toiminta musiikin, tanssin ja nautintojen jumalattarena.

Egyptiläiset kokoontuivat vuosittain suureen Bastet of Bubastis -festivaaliin. Ylenpalttinen festivaali oli vuoden suosituimpia tapahtumia. Naiset irtautuivat kaikista velvoitteistaan, ja he juhlivat jumalatarta musisoinnin, tanssin ja kaikenlaisen hurvittelun merkeissä.

Jumalattaren kohtalo

Kissoja arvostettiin Egyptissä ja niitä kohdeltiin hyvin. Kissan tappaja saattoi saada kuolemanrangaistuksen. Jos kotona uhkasi jokin vaara, esimerkiksi tulipalo, kissa pelastettiin ensimmäiseksi.

Kun kissa kuoli, kotiväki suri sitä ja ajeli surun merkiksi kulmakarvansa pois. Kuollut kissa saatettiin viedä Bubastiksen kaupunkiin, palsamoitiin ja haudattiin sarkofagissa kissojen hautausmaalle.

Vain runsaat sata vuotta sitten, 1800-luvun lopulla, palsamoituja kissoja Egyptistä laivattiin Britanniaan 180 000 kissamuumiota käytettäväksi viljelyspeltojen lannoitteena.

Teksti ja kuva: Iina Åman

Lähteet: Joshua J. Mark (2016) sekä Wikipedia