Teksti: Iina Åman

ARA on myöntänyt Sevas Kodit Oy:lle korkotukilainan. Sen avulla Sevas rakennuttaa uusia kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja Itikanmäelle Seinäjoen ydinkeskustan tuntumaan.

ARAn myöntämä korkotuki mahdollistaa sen, että Sevas voi rakennuttaa kaupunkiin kahdeksankerroksisen kerrostalon. Tämä tarkoittaa, että kaupunkiin saadaan 82 uutta kohtuuhintaista vuokra-asuntoa, jotka paikkaavat kovaa asuntotarvetta. Uudessa talossa on 14 yksiötä, 52 kaksiota ja 16 kolmiota.

Hanketta lähdettiin edistämään keväällä ja lopullinen päätös saatiin elokuussa. Työt tontilla alkoivat heti syyskuussa purkutöillä ja rakentaminen käynnistyi lokakuun puolivälissä.

Uudet asukkaat pääsevät muuttamaan Kärrääjänkadulle jouluksi 2024.

– Kärrääjänkatu 10 sijaitsee kaupungin keskusta-alueella. Talon sijainti vastaa siten keskusta-asuntojen suureen kysyntään, Sevas Kodit Oy:n toimitusjohtaja Sami Siikala sanoo.

Uutta kerrostaloa ei ole tarkoitettu millekään erityiselle asukasryhmälle. Pienehköt asunnot palvelevat muun muassa opiskelijoiden ja senioreiden patoutuneita asuntotarpeita.

–Kaupungissa on rakennettu runsaasti asuntoja vapaille markkinoille, mutta vuokra-asuntojen tuotanto on hiipunut 2010-luvulta lähtien. Seinäjoki on kasvanut vuosittain lähes tuhannella asukkaalla. Kaupungin väkiluvun kasvu on kasvattanut myös vuokra-asuntojen kysyntää, Sami Siikala kertoo.

Vihdoin rakentamaan

Sevaksen edellinen uudiskohde valmistui vuonna 2018. Sevas Kodit Oy:n asuntojen käyttöaste on kasvanut viime vuosina ja on jo noin 98 %. Uusille asunnoille on polttava tarve.

Yksi syy siihen, että rakentamista on jouduttu odottamaan, on Aran ehdot täyttävien, alle markkinahintaisten tonttien puute.

Aran ehtoihin sopiva tontti löytyi lopulta keskustan tuntumasta, kun perheyhtiö Rakennus K. Karhun omistama Jossulla Oy tarjosi Kärrääjänkadun tonttia Sevakselle.

– Asukkaiden toive on päästä asumaan kaupungin keskustaan tai sen lähituntumaan, mutta Seinäjoen kaupunki ei omista keskustasta kovinkaan paljoa tonttimaata. Tiivis keskustarakentaminen edellyttää yleensä parkkihallin rakentamista. Se taas lisää kustannuksia niin paljon, että asukkaille ei olisi enää mahdollista järjestää kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja, Sami Siikala summaa.

Sevaksella on tällä hetkellä 3200 asuntoa, joista vapaana vain noin 10. Sevaksen tavoitteena on rakennuttaa kaupunkiin parin vuoden sisällä vielä 1–3 uutta kerrostaloa.

– Seinäjoelle tarvitaan lisää opiskelija- ja senioriasuntoja. Ara myöntää 15 % investointitukea erityisryhmien asuntojen rakentamiseen. Tuen avulla saisimme painettua vuokrakustannuksia alas, Sami Siikala sanoo.

Vastaus asumisen muutoksiin

Sevaksen asiakaspalvelupäällikkö Asko Heikkilä toteaa, että vuokrakotien hakijoiden perhekoot ovat pienentyneet jo pitkään.

– Hakijoista 66 % on yhden hengen talouksia, ja he hakevat kodikseen yksiötä tai edullista kaksiota, Asko Heikkilä kertoo.

– Ulkomaisten tutkinto-opiskelijoiden määrä on noussut huomattavasti kahden vuoden aikana. Kevään 2022 lakimuutoksen jälkeen ulkomainen tutkinto-opiskelija voi tuoda puolison ja lapset Suomeen. Heidän myötään pienten opiskelijakotien kysyntä on moninkertaistunut.

– Yksiöiden ja kaksioiden tarjonta erityisesti keskusta-alueella on nykyisellään liian vähäistä kysyntään nähden, Heikkilä toteaa. Uuden kerrostalon asunnot ovat suora vastaus nykytarpeisiin.