Teksti Iina Åman

Kuvat Anticimexin kuvapankki

 

 

Ota heti yhteys huoltoyhtiöösi, jos huomaat että kotonasi on luteita tai muita ötököitä.

Tuhoeläimistä on päästävä nopeasti eroon.

 

Luteet ovat kasvava ongelma kaikkialla Suomessa. Joskus lutikat voivat odotella talon rakenteissa, kun asukas muuttaa uuteen kotiin. Useimmiten ne seuraavat kotiin matkatuliaisina ja käytettyjen huonekalujen mukana.

– Kyse on puhtaasti huonosta tuurista, ei siitä, että asukas hoitaisi huonosti kotiaan, tuholaistorjuntaan erikoistuneen Anticimex Oy:n myyntipäällikkö Timo Kääriäinen korostaa.

Jos epäilet, että huoneistossasi on luteita, älä epäröi vaan ota pikaisesti yhteys omaan huoltoyhtiöösi. Huoltoyhtiö järjestää paikalle tuhoeläintarkastuksen. Kotikonstit eivät tähän riitä.

– Anticimexillä on hyvät käytännöt lutikoiden etsimisessä. Tarvittaessa järjestämme lutikkakoiran etsimään ja merkkaamaan lutikat kohteesta.

Kun lutikat löytyvät, torjuntatöihin pitää ryhtyä heti. Hoitamattomana ludeongelma vain kasvaa.

– Pahin tuholaistorjuntakeikka on se, jota ei ole tilattu, Kääriäinen kiteyttää.

 

Adult bedbugs

Signs of bedbugs/Traces of bedbugs

 

 

Tunnista merkit

 

Seinäluteet käyttävät ravinnokseen ihmisen verta. Timo Kääriäisen mukaan 90 % luteista löytyy läheltä sänkyä.

– Lutikka on aktiivisimmillaan aamuyöllä. Se suunnistaa ihmisen luokse kehon lämmön ja hengitysilman hiilidioksidin avulla.

Aamulla herätessä puremajälkiä saattaa löytyä verisuonten läheisyydestä kaulalta, käsistä ja jaloista.

Luteet voivat jättää myös verijälkiä ja pieniä mustia ulosteläikkiä. Joskus voi havaita myös eläviä tai kuolleita täyskasvuisia luteita, tai varhaisia lutikan kehitysvaiheita eli nymfejä.

 

 

Ongelma ratkeaa vain ohjeita noudattamalla

 

Kun saat tuholaistorjujan ohjeet, noudata niitä tinkimättä. Kaikkein tärkeintä on se, että asukkaat ja tuholaistorjuja tekevät saumatonta yhteistyötä keskenään.

– Me tarjoamme asukkaille tietoa siitä, miten hänen pitää toimia lutikkatorjunnan aikana. Annamme ohjeet esimerkiksi tekstiilien pesemiseen ja hävitämme saastuneet huonekalut. Tarvittaessa suojaamme huoneistoissa käytettävät sängyt lutikkapusseilla ja -kupeilla, Timo Kääriäinen lupaa.

– Lutikkatorjunta on myrkytön toimenpide. Käytämme torjuntaan höyrytystä ja kuivattavaa piimaa-sirotetta. Perustorjunta tarkoittaa usein kolmea käyntiä ja muutaman viikon ajanjaksoa.

– Torjunnan aikana sänky pidetään irti seinästä, sängynjalat eristetään lutikkakupeilla. Sängyn alle ei saa jättää tavaroita. Vuode voidaan kääriä lutikkapussiin. Ladattavaa kännykkää ei pidä pitää vuoteessa, sillä lutikka pystyy kiipeämään jopa laturin johtoa pitkin sänkyyn.

Huonekaluja hävitettäessä tuholaistorjuja suojaa ne asunnossa tiiviisti ja kuljettaa jäteasemalle. Saastuneita huonekaluja ei saa viedä jätepisteille saati kirpputoreille, mistä joku toinen voi viedä ne omaan kotiinsa. Kiertotalous on hyvä asia, mutta vahinkoa ei pidä kierrättää.

Kannattaa olla myös erittäin tarkka, jos hankkii käytettyjä huonekaluja kotiinsa. Kylmä- tai kuumakäsittely vähentää luderiskiä.

 

Lisätietoa

https://www.anticimex.fi/lutikka/merkkeja